Sos ze świeżych pomidorów

    Sos ze świeżych pomidorów

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 21 osób

    Jest wiele odmian tego pysznego i popularnego sosu. Podajemy tu przepis podstawowy. Sos będzie najsmaczniejszy, jeśli przyrządzimy go z dojrzałych, letnich pomidorów. Po sezonie można użyć pomidorów z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 kg pomidorów, bez skórki i pestek, drobno pokrojonych
    • 150 ml czerwonego wina lub wywaru warzywnego
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej bazylii)
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 8–10 gałązek świeżej bazylii
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu lub 4 czubate łyżki płatków z parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Od czasu do czasu zamieszać.
    2. Dodać pomidory, wino lub wywar warzywny i bazylię. Gotować na średnim ogniu 20–30 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
    3. Zmiksować sos na gładką masę, a następnie przetrzeć ją przez drobne sitko, jeśli sos ma być gładki.
    4. Dodać cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać.
    5. Tego sosu można używać do różnych dań. Najlepiej smakuje ze świeżo ugotowanym makaronem, posypanym bazylią oraz startym parmezanem.

    Inne propozycje

    • Na początku lata, kiedy pomidory nie są jeszcze zbyt aromatyczne, dla wzmocnienia smaku można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego lub pasty z suszonych pomidorów. * • Zamiast świeżych pomidorów można wziąć 2 puszki pokrojonych pomidorów, wraz z zalewą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    marysqq
    autor:
    2

    bardzo pyszny ten sos, dobry do miesa mielonego i makaronu na szybki i sprawdzony obiad - 30 sie 2016

    Allrecipes
    autor:
    2

    @KamilSok: Jeśli będziesz gotował na bardzo małym ogniu i z lekko tylko uchyloną pokrywką, to sos może gęstnieć bardzo, bardzo długo. Na pewno na smak będzie mieć duży wpływ użyty bulion (najlepiej domowy) lub wino. - 23 lip 2015

    KamilSok
    autor:
    1

    mam pytanie odnośnie gotowania sosu - czy jak będę go gotował na małym ogniu w lekko odchylonym pokryciu to będzie miał lepszy aromat i gdy zostanie tylko gęste to coś też doda do smaku? - 22 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis