Zaloguj się Zarejestruj się

Sos ze świeżych pomidorów

2komentarze
4polubienia
45min.


Zrobione przez 4 osoby

Jest wiele odmian tego pysznego i popularnego sosu. Podajemy tu przepis podstawowy. Sos będzie najsmaczniejszy, jeśli przyrządzimy go z dojrzałych, letnich pomidorów. Po sezonie można użyć pomidorów z puszki.

Norma MacMillan

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 kg pomidorów, bez skórki i pestek, drobno pokrojonych
  • 150 ml czerwonego wina lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej bazylii)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • Z czym podawać
  • 8–10 gałązek świeżej bazylii
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu lub 4 czubate łyżki płatków z parmezanu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Od czasu do czasu zamieszać.
  2. Dodać pomidory, wino lub wywar warzywny i bazylię. Gotować na średnim ogniu 20–30 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje.
  3. Zmiksować sos na gładką masę, a następnie przetrzeć ją przez drobne sitko, jeśli sos ma być gładki.
  4. Dodać cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać.
  5. Tego sosu można używać do różnych dań. Najlepiej smakuje ze świeżo ugotowanym makaronem, posypanym bazylią oraz startym parmezanem.

Inne propozycje

• Na początku lata, kiedy pomidory nie są jeszcze zbyt aromatyczne, dla wzmocnienia smaku można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego lub pasty z suszonych pomidorów. * • Zamiast świeżych pomidorów można wziąć 2 puszki pokrojonych pomidorów, wraz z zalewą.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Allrecipes
autor:
0

@KamilSok: Jeśli będziesz gotował na bardzo małym ogniu i z lekko tylko uchyloną pokrywką, to sos może gęstnieć bardzo, bardzo długo. Na pewno na smak będzie mieć duży wpływ użyty bulion (najlepiej domowy) lub wino. - 23 lip 2015

KamilSok
autor:
0

mam pytanie odnośnie gotowania sosu - czy jak będę go gotował na małym ogniu w lekko odchylonym pokryciu to będzie miał lepszy aromat i gdy zostanie tylko gęste to coś też doda do smaku? - 22 lip 2015

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie