Sos pesto

Niewielka ilość sosu pesto domowej roboty nada posiłkowi niezwykły aromat. Tuż przed podaniem wymieszaj go z gorącym makaronem. Resztki pesto przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku (na wierzch wlej odrobinę oliwy).

Norma MacMillan

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • 20 g gałązek świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

  1. Włożyć obrany czosnek do malaksera. Dodać orzeszki piniowe oraz parmezan i miksować do momentu, aż składniki będą drobno posiekane i dobrze wymieszane.
  2. Dodać bazylię razem z miękkimi łodyżkami. (Jeśli bazylia ma twarde łodyżki, należy dodać same listki). Miksować, aż bazylia będzie posiekana, a wszystkie składniki zaczną się zbijać.
  3. Dolać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą. Sos powinien mieć gęstą, lekko grudkowatą konsystencję.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie