Sos pesto

    Sos pesto

    8polubień
    10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Niewielka ilość sosu pesto domowej roboty nada posiłkowi niezwykły aromat. Tuż przed podaniem wymieszaj go z gorącym makaronem. Resztki pesto przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku (na wierzch wlej odrobinę oliwy).

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 ząbki czosnku
    • 30 g orzeszków piniowych
    • 30 g świeżo startego parmezanu
    • 20 g gałązek świeżej bazylii
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Włożyć obrany czosnek do malaksera. Dodać orzeszki piniowe oraz parmezan i miksować do momentu, aż składniki będą drobno posiekane i dobrze wymieszane.
    2. Dodać bazylię razem z miękkimi łodyżkami. (Jeśli bazylia ma twarde łodyżki, należy dodać same listki). Miksować, aż bazylia będzie posiekana, a wszystkie składniki zaczną się zbijać.
    3. Dolać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą. Sos powinien mieć gęstą, lekko grudkowatą konsystencję.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    3

    Przepis na pesto z bazylli to klasyczny i niezawodny przepis! Proponuję wypróbować pesto z rukoli jest obłędne - 17 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis