Sos czosnkowo-ziołowy

    Sos czosnkowo-ziołowy

    5polubień
    10min.


    Zrobione przez 8 osób

    Makaron najlepiej smakuje z sosem z czosnku, ziół i dobrej oliwy z oliwek. Podgrzewamy czosnek z liśćmi laurowymi w oliwie z oliwek, co lekko łagodzi smak czosnku. Najlepiej odstawić go na 30 minut lub dłużej, aby oliwa przeszła aromatem czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 świeże liście laurowe
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • otarta skórka z 1 cytryny
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 4 łyżki posiekanego świeżego estragonu, szałwii, majeranku lub koperku (albo mieszanki świeżych ziół)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Połamać liście laurowe i włożyć je razem z czosnkiem do małego garnka. Wlać 1 łyżkę oliwy i podgrzewać na małym ogniu 2 minuty lub do momentu, aż oliwa wokół czosnku zacznie skwierczeć. Zdjąć garnek z ognia.
    2. Dodać skórkę z cytryny i resztę oliwy. Odstawić co najmniej na 30 minut, aby oliwa przeszła aromatami składników.
    3. Wyjąć liście laurowe i dodać posiekane zioła. Polać sosem gorący makaron i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis