Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi

    Fasolka szparagowa z orzechami włoskimi

    8polubień
    35min.


    Zrobione przez 98 osób

    Bardzo smaczne danie, które można przygotować wcześniej i wrzucić na gorący olej tuż przed podaniem obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 900 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
    • 2 łyżki masła
    • 120 g posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozłożyć orzechy na suchej blasze do pieczenia i prażyć w temperaturze 175°C przez 5 do 8 minut.
    2. Wrzucić fasolkę do osolonej gotującej wody i gotować około 5 minut, aż lekko zmięknie. Odcedzić. Opłukać zimną wodą i zostawić na durszlaku w temperaturze pokojowej. (Można ją przygotować nawet 6 godzin wcześniej.)
    3. W dużej patelni roztopić masło lub margarynę z olejem na dużym ogniu. Dodać fasolkę i podgrzewać, przewracając, aż będzie gorąca (około 4 minuty). Doprawić solą i pieprzem. Dodać orzechy i pietruszkę i wymieszać. Przełożyć do miski lub salaterki i podać do stołu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PasoRobles
    autor:
    12

    Fantastyczny przepis! Cała moja rodzina i wszyscy znajomi stwierdzili, że nigdy jeszcze nie jedli tak pysznej fasolki. Tajemnica tkwi chyba w oleju z orzechów, bo gdy pewnego dnia mi go zabrakło i użyłam zwykłej oliwy, efekt był mniej spektakularny. W oleju orzechowym wszystko staje się nierozerwalną całością o niebiańskim smaku i aromacie! - 28 maj 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis