Sola w sosie musztardowo-majonezowym z cukinią i pomarańczą

    Sola w sosie musztardowo-majonezowym z cukinią i pomarańczą

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny kremowy sos z musztardy i majonezu przyrządza się błyskawicznie. Jest świetnym dodatkiem do pieczonej soli, którą podajemy z opiekaną cukinią oraz bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 cukinie, przekrojone na połówki
    • 4 filety soli cytrynowej (ok. 90 g każdy)
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • listki z 2 gałązek świeżego estragonu
    • skórka grubo otarta z pomarańczy
    • cząstki pomarańczy, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać mocno opiekacz. Nasmarować naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Ułożyć w nim cukinię skórką do góry. Posmarować odrobiną oliwy i piec przez 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę, znów posmarować oliwą i opiekać jeszcze przez 4–5 minut, aż cukinia przyrumieni się i zmięknie.
    2. Przygotować solę. Posmarować brytfannę odrobiną oliwy i włożyć do niej filety, skórą do dołu. Utrzeć majonez z musztardą. Posmarować równomiernie rybę. Wstawić do opiekacza na około 5 minut. Sos majonezowy powinien się przyrumienić, a ryba być upieczona, ale jędrna. Jeśli ryba zacznie się rumienić zbyt szybko już po minutcie lub dwóch, przełożyć brytfannę na niższy poziom, dalej od grzałki.
    3. Posypać cukinię estragonem i skórką pomarańczową. Przełożyć solę na podgrzane talerze i dodać cukinię. Udekorować cząstkami pomarańczy i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis