Soczewica z makaronem po egipsku

    Soczewica z makaronem po egipsku

    10polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To bardzo pikantne danie jest bogatym źródłem białka, dlatego polecamy je zwłaszcza wegetarianom. Sama soczewica nie dostarcza zbyt dużo białka, ale w połączeniu z makaronem pszennym tworzy kompletny posiłek, zawierający niewiele tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g soczewicy puy, opłukanej
    • 2½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g cebuli, pokrojonej w cieniutkie plasterki
    • cukier
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 200 g makaronu rurki
    • 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wsypać soczewicę do rondla z grubym dnem i wlać tyle wody, by sięgała 7–8 cm powyżej soczewicy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby usuwając z powierzchni szumowinę. Gotować jeszcze 30–40 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Starannie odcedzić i postawić w ciepłym miejscu.
    2. Rozgrzać olej na dużej patelni teflonowej. Wrzucić cebulę, wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać 1 łyżeczkę cukru, zwiększyć ogień i dusić jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż cebula skarmelizuje się i stanie się chrupka. Od razu przełożyć jż na papierowe ręczniki, żeby osączyć z tłuszczu.
    3. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 łyżeczki oleju. Wrzucić czosnek i smażyć 30 sekund, mieszając. Dodać kurkumę i smażyć 30 sekund. Dodać pomidory wraz z zalewą i szczyptę cukru. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sosu ubędzie. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Dodać kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Prażyć 30 sekund, cały czas mieszając. Dodać soczewicę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na bardzo małym ogniu.
    5. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente. Dokładnie odcedzić.
    6. Przełożyć makaron na półmisek i polać sosem soczewicowo-pomidorowym. Posypać posiekaną kolendrą i smażoną cebulą. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ miedź, żelazo, selen * ✓ ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, potas * ✓ C, E, wapń

    Inne propozycje

    • Soczewicę puy można zastąpić soczewicą czerwoną lub zieloną. Ugotować ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. * • Dodać do soczewicy 1 czerwoną paprykę, bardzo drobno posiekaną i lekko podsmażoną na oleju. Wymieszać z przyprawami i ugotowaną soczewicą.

    Zalety

    • Soczewica jest bogatym źródłem żelaza i błonnika, szczególnie tego rozpuszczalnego. Zawiera też dość dużo witamin z grupy B. * • W tradycyjnej wersji tego przepisu cebulę smaży się na głębokim oleju. Aby danie nie było jednak zbyt tłuste, lepiej usmażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 09 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis