Soczewica z makaronem po egipsku

    Soczewica z makaronem po egipsku

    Zdjęcie do przepisu: Soczewica z makaronem po egipsku
    1

    Soczewica z makaronem po egipsku

    (1)
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To bardzo pikantne danie jest bogatym źródłem białka, dlatego polecamy je zwłaszcza wegetarianom. Sama soczewica nie dostarcza zbyt dużo białka, ale w połączeniu z makaronem pszennym tworzy kompletny posiłek, zawierający niewiele tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g soczewicy puy, opłukanej
    • 2½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g cebuli, pokrojonej w cieniutkie plasterki
    • cukier
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 200 g makaronu rurki
    • 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wsypać soczewicę do rondla z grubym dnem i wlać tyle wody, by sięgała 7–8 cm powyżej soczewicy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby usuwając z powierzchni szumowinę. Gotować jeszcze 30–40 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Starannie odcedzić i postawić w ciepłym miejscu.
    2. Rozgrzać olej na dużej patelni teflonowej. Wrzucić cebulę, wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić 20 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać 1 łyżeczkę cukru, zwiększyć ogień i dusić jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż cebula skarmelizuje się i stanie się chrupka. Od razu przełożyć jż na papierowe ręczniki, żeby osączyć z tłuszczu.
    3. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 łyżeczki oleju. Wrzucić czosnek i smażyć 30 sekund, mieszając. Dodać kurkumę i smażyć 30 sekund. Dodać pomidory wraz z zalewą i szczyptę cukru. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sosu ubędzie. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Dodać kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Prażyć 30 sekund, cały czas mieszając. Dodać soczewicę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na bardzo małym ogniu.
    5. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente. Dokładnie odcedzić.
    6. Przełożyć makaron na półmisek i polać sosem soczewicowo-pomidorowym. Posypać posiekaną kolendrą i smażoną cebulą. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ miedź, żelazo, selen * ✓ ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, potas * ✓ C, E, wapń

    Inne propozycje

    • Soczewicę puy można zastąpić soczewicą czerwoną lub zieloną. Ugotować ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. * • Dodać do soczewicy 1 czerwoną paprykę, bardzo drobno posiekaną i lekko podsmażoną na oleju. Wymieszać z przyprawami i ugotowaną soczewicą.

    Zalety

    • Soczewica jest bogatym źródłem żelaza i błonnika, szczególnie tego rozpuszczalnego. Zawiera też dość dużo witamin z grupy B. * • W tradycyjnej wersji tego przepisu cebulę smaży się na głębokim oleju. Aby danie nie było jednak zbyt tłuste, lepiej usmażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis