Soczewica puy z przegrzebkami, cytryną i curry

    Soczewica puy z przegrzebkami, cytryną i curry

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciemnozielona soczewica puy, uważana przez wiele osób za najsmaczniejszą odmianę soczewicy, gotuje się krócej niż inne. Można ją podać ze świeżymi przegrzebkami doprawionymi odrobiną curry, a także z ryżem lub pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g soczewicy puy
    • 400 ml wrzątku lub wywaru
    • 1 mała marchewka, posiekana
    • ½ małego kopru włoskiego, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 1 szalotka, pokrojona w krążki
    • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
    • 400 g świeżych przegrzebków, wypłukanych i osuszonych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 200 g mieszanki zielonych warzyw (np. szpinaku i rukoli)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zalać soczewicę w rondlu wrzącą wodą lub wywarem. Dodać marchewkę, koper włoski oraz szalotkę. Doprowadzić ponownie do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 12–15 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie większość płynu. Odlać soczewicę, pozostawiając w niej odrobinę płynu.
    2. Nasypać na talerz curry i nieco drobnej soli morskiej. Obtoczyć lekko przegrzebki w tej mieszaninie.
    3. Doprawić soczewicę solą i pieprzem. Wymieszać z połową oliwy. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Rozdzielić na 4 podgrzane talerze i posypać listkami zielonych warzyw.
    4. Rozgrzać resztę oliwy na dużej patelni teflonowej. Ułożyć na niej przegrzebki wzdłuż krawędzi. Smażyć przez 1–2 minuty, przewrócić na drugą stronę w tej samej kolejności, w jakiej były układane na patelni (by usmażyły się równomiernie) i smażyć jeszcze minutę. Natychmiast wyjąć z patelni i ułożyć na soczewicy.

    Jak kupować

    Soczewica puy hodowana jest we francuskim regionie Puy, gdzie kontroluje się jej jakość, tak jak jakość wina. Podobna do niej jest kanadyjska zielona soczewica. Do tej potrawy można również użyć zielonej lub brązowej soczewicy o nieco większych ziarnach, która jest tańsza, ale trzeba ją dłużej gotować (do 25 minut). Soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem.

    …warto spróbować

    Ugotować soczewicę jak w punkcie 1., wymieszać z 3 łyżkami sosu winegret i odstawić, by ostygła. Podawać jako sałatkę z gotowanym ryżem, makaronem lub siekanymi warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis