Smażony ser halloumi z warzywami

    Smażony ser halloumi z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Śródziemnomorskie warzywa obtoczone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem i tymiankiem, obsmażone lekko z serem halloumi i podawane z kuskusem, to wyjątkowo smakowite danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie, pokrojone we wstążki
    • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 250 g sera halloumi
    • 250 g kuskusu
    • 400 ml wrzącego wywaru warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić wszystkie warzywa do miski. Wymieszać oliwę z czosnkiem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem, skropić warzywa 2 łyżkami tego dressingu i delikatnie wymieszać.
    2. Mocno rozgrzać patelnię teflonową lub grillową. Smażyć warzywa po 2 minuty z każdej strony, aż przyrumienią się. Przełożyć w ciepłe miejsce.
    3. Pokroić ser halloumi na 8 kawałków i wrzucić na patelnię. Smażyć po 1–2 minuty z obu stron, aż ser lekko się przyrumieni. Ułożyć wraz z warzywami na półmisku.
    4. W czasie gdy ser się smaży, wsypać kuskus do żaroodpornej miski i zalać wywarem. Lekko wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie dodać resztę oliwy z czosnkiem i tymiankiem, wymieszać i podawać z warzywami i serem halloumi.

    Możesz też użyć

    • Zamiast warzyw śródziemnomorskich – miniaturowych kolbek kukurydzy, szparagów i pieczarek. • Kuskus można zastąpić usmażonym na patelni grillowej pieczywem czosnkowym z kromek ciabatty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis