Smażony kurczak z pieczarkami i jagodami

    Smażony kurczak z pieczarkami i jagodami

    1polubienie
    28min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To świetna potrawa na wykwintną kolację. Sos pieczarkowo-musztardowy zawdzięcza jagodom nutę słodyczy i doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym. Podawać z sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka mąki
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 grube plastry surowego bekonu, pokrojone w paski
    • 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 200 g jagód
    • sok z ½ cytryny
    • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • cząstki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Wsypać mąkę do płytkiego naczynia, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć piersi kurczaka. Strząsnąć nadmiar mąki.
    2. Na patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Wrzucić piersi, zmniejszyć i smażyć przez 2–3 minuty, aż ładnie się przyrumienią. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 4–5 minut.
    3. Przełożyć mięso na półmisek i trzymać w cieple. Wrzucić bekon na patelnię i smażyć przez 2 minuty, mieszając, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodać pieczarki i smażyć nadal na dość dużym ogniu przez 2 minuty, dalej mieszając.
    4. Zrobić na środku patelni nieco miejsca, nałożyć musztardę i szybko wymieszać ją z bekonem i pieczarkami. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny, wymieszać i natychmiast zestawić patelnię z ognia, zanim jagody zaczną się rozpadać.
    5. Posypać bekon, pieczarki i jagody natką pietruszki. Nałożyć na mięso (nie mieszać więcej). Podawać danie natychmiast, udekorowane cząstkami cytryny. Wyciśnięty z nich sok podkreśli smak jagód i natki pietruszki.

    Możesz też użyć

    Można ugotować młode ziemniaki, utłuc je, wymieszać z odrobiną natki pietruszki oraz solą i pieprzem, rozłożyć na talerzach, nałożyć na nie potrawę.

    Możesz też użyć

    • Zamiast piersi kurczaka – piersi bażanta, kaczki lub indyka. * • Zamiast samych pieczarek – 300 g mieszanych grzybów: pieczarek, grzybów shiitake i boczniaków, przekrojonych na połówki, ćwiartki lub w paseczki. * • Czarne jagody można zastąpić ciemnymi winogronami bez pestek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis