Smażone warzywa po pekińsku

    Smażone warzywa po pekińsku

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki tofu, obtoczone w chińskiej zalewie i upieczone, podaje się z warzywami usmażonymi metodą stir-fry oraz ryżem lub makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki sosu hoisin
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu z sherry
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • 300 g tofu, odsączonego i pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
    • 3 łyżki wywaru warzywnego
    • 2,5 cm świeżego imbiru, startego
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 100 g drobnych pieczarek, przekrojonych na połówki
    • 200 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 200 g chińskiej kapusty pak choi, poszatkowanej
    • 1 łyżka prażonego sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Utrzeć sos hoisin z sosem sojowym, octem, miodem i ½ łyżki oleju arachidowego. Włożyć tofu do małej, płytkiej teflonowej brytfanny i zalać ⅔ zalewy. Starannie obtoczyć tofu. Piec przez 8 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 6–8 minut.
    2. Wymieszać resztę zalewy z wywarem warzywnym i odstawić. Rozgrzać na dużym ogniu wok. Wlać resztę oleju arachidowego i rozgrzewać go kilka sekund. Wrzucić imbir i smażyć przez kilka sekund, mieszając. Dodać kapustę pekińską i pak choi oraz zalewę wymieszaną z wywarem. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż listki się skurczą.
    3. Dodać tofu do woka, wymieszać z listkami kapusty i smażyć jeszcze kilka sekund. Ułożyć na talerzach z ryżem lub makaronem chińskim. Posypać prażonym sezamem i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast kapusty pekińskiej – 125 g zielonej fasolki pokrojonej na kawałki długości 3 cm. • Pieczarki zastąpić grubymi plasterkami innych grzybów, takich jak boczniaki i shiitake.

    …rada

    Tofu jest doskonałym źródłem białka i wapnia, a przy okazji zawiera bardzo mało tłuszczu. Ma jednak mało wyrazisty smak, więc najlepiej je zamarynować lub obtoczyć w aromatycznej zalewie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis