Smażone steki z miecznika z sałatką meksykańską

    Smażone steki z miecznika z sałatką meksykańską

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przyrządzone na ostro steki z miecznika doskonale komponują się z pikantnymi meksykańskimi aromatami sałatki z awokado i czerwonej fasoli. Danie to podaje się z gotowanym białym lub brązowym ryżem lub też bardziej po meksykańsku – z gorącymi tortillami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 4 steki z miecznika o łącznej wadze około 450 g
    • Sałatka
    • 2 awokado
    • 6 dojrzałych pomidorów, pokrojonych
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
    • 6 łyżek świeżej kolendry, posiekanej
    • sok z 2 limonek
    • 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, osączonej
    • sól i pieprz
    • 85 g listków sałaty do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać oliwę z czosnkiem i mieloną kolendrą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować mieszaniną steki miecznika z obu stron.
    2. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć steki po 3–5 minut z każdej strony, żeby nie były surowe, ale wciąż lekko przezroczyste w środku. Przesmażony miecznik robi się suchy.
    3. Przygotować sałatkę. Obrać awokado, usunąć pestki i pokroić miąższ. Wymieszać z pomidorami, cebulą, chili, kolendrą i sokiem z limonek. Dodać czerwoną fasolę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Podawać steki rybne z sałatką, przybrane listkami sałaty.

    Inne propozycje

    • Tortille z nadzieniem z miecznika: Po usmażeniu ryby rozdrobnić ją na kawałki wielkości kęsa. Póki są gorące, wymieszać z 1 czerwoną drobno posiekaną papryką, oraz sałatką przygotowaną bez czerwonej fasoli. Wymieszać z kilkoma listkami kruchej sałaty i gałązkami rukwi wodnej. Zawinąć w 8 gorących tortilli. * • Zamiast miecznika można użyć steków z łososia. Po usmażeniu są one nadspodziewanie miękkie. * • Cieciorka z puszki dodana zamiast czerwonej fasoli nadaje sałatce lekko orzechowy smak.

    Zalety

    • Miecznik jest doskonałym źródłem niacyny, witamin z grupy B, biorących udział w uwalnianiu energii w komórkach organizmu. * • Awokado zawiera dużo witaminy E o silnym działaniu przeciwutleniającym. * • Fasola kidney jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Zawiera też dużo witamin z grupy B: B1, B6 i niacyny. * • Świeża kolendra jest zalecana jako środek łagodzący dolegliwości żołądka. Tak jej liście, jak i nasiona stosowane są w leczeniu zakażeń dróg moczowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacyna, selen * ✓✓ C, E, żelazo, potas * ✓ A, B2, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis