Smażone steki wołowe z włoskim sosem

    Smażone steki wołowe z włoskim sosem

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chude steki smaży się błyskawicznie, a smakują wybornie z sosem pomidorowym wzbogaconym odrobiną wina, czosnkiem, oliwkami i kaparami. Podawać z makaronem tagliatelle i sałatą z dodatkiem zielonej papryki pokrojonej w paseczki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki wołowe z rumsztyku albo antrykotu, ok. 125 g każdy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 100 ml białego lub czerwonego wina
    • 300 g makaronu tagliatelle
    • 1 łyżka kaparów, odsączonych i wypłukanych
    • 12 czarnych lub zielonych oliwek, przekrojonych na połówki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii plus listki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Posmarować steki z obu stron łyżką oliwy i posypać odrobiną pieprzu. Rozgrzać dużą patelnię, wrzucić steki i smażyć po około 2½ minuty z każdej strony, jeśli chcemy, by były krwiste, po 4 minuty, jeśli wolimy średnio wysmażone, a po 7 minut, by były dobrze wysmażone. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz i trzymać w cieple.
    2. Wlać resztę oliwy na patelnię. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż zmiękną. Dodać pomidory i wino. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5–10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby rozdrobnić pomidory, aż utworzy się sos.
    3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wrzucić do sosu kapary, oliwki i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Włożyć steki z powrotem na patelnię i rozgrzać, polewając je sosem. Rozdzielić makaron na 4 talerze i posypać listkami bazylii. Ułożyć steki na makaronie i polać sosem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    • Zamiast siekanych pomidorów – 400 ml passaty. * • Dla wegetarian podać makaron z sosem i grillowanymi plastrami sera halumi. Na jedną porcję należy przeznaczyć 2 plastry sera. Posmarować oliwą i upiec w rozgrzanym opiekaczu lub usmażyć na patelni grillowej, aż się przyrumienią.

    Dodatki

    Po usmażeniu cebuli i czosnku dodać do sosu 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Można nie dodawać kaparów i oliwek.

    …rada

    Mięsu można nadać egzotyczny smak, nacierając je na pół godziny przed smażeniem lub pieczeniem na grillu mieszanką ziół i przypraw: • orientalną – ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki garam masala, łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili i wyciśnięty ząbek czosnku; * • cajun – łyżeczka papryki, 2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu, ½ łyżeczki grubej soli morskiej, wyciśnięty ząbek czosnku, skórka otarta z cytryny, 2 łyżeczki szałwii i szczypta pieprzu kajeńskiego.

    …przechowaj

    Ten sos smakuje doskonale z mięsem z grilla, na przykład z kotletami i stekami wieprzowymi lub jagnięcymi, a także z rybą, dlatego warto przyrządzić podwójną porcję i zamrozić połowę. Po przyrządzeniu szybko ostudzić, nalać do odpowiedniego pojemnika i przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Przed użyciem rozmrozić i odgrzać, a kiedy zawrze, gotować na małym ogniu 3 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis