Smażone krewetki z serem feta

    Smażone krewetki z serem feta

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To nieskomplikowane danie składa się z pokrojonego w kostkę sera feta, marynowanego w soku wyciśniętym ze świeżego imbiru i sosie sojowym oraz smażonego groszku cukrowego, pieczarek, cebulki dymki i dużych krewetek tygrysich. Podaje się je z ryżem gotowanym w wywarze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2,5 cm świeżego imbiru, grubo posiekanego
    • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    • 170 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 1½ łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 225 g długoziarnistego ryżu
    • 750 g wywaru warzywnego
    • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej ukośnie w plasterki
    • 225 g drobnych pieczarek, przekrojonych na połówki
    • 170 g groszku cukrowego, pokrojonego wzdłuż na połówki
    • 12 dużych surowych krewetek tygrysich, obranych
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki sezamu
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć imbir do wyciskacza do czosnku i do miseczki wycisnąć z niego sok. Dodać sos sojowy i wymieszać. Wrzucić pokrojony w kostkę ser i delikatnie wymieszać, żeby pokrył się marynatą. Odstawić na czas gotowania ryżu.
    2. Rozgrzać ½ łyżki oleju w dużym rondlu. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż zrobi się przejrzysty. Powoli wlać wywar, nadal mieszając, następnie przykryć rondel szczelną pokrywką. Gotować na małym ogniu 12–15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.
    3. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju na dużej patelni teflonowej. Wrzucić cebulkę dymkę i grzyby. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy i krewetki. Smażyć 2–3 minuty, często mieszając, aż krewetki zrobią się różowe i nie będą już surowe, a wszystkie warzywa zmiękną, lecz pozostaną lekko chrupkie.
    4. Dodać ser feta z marynatą i smażyć na małym ogniu 30 sekund, by rozgrzać ser, przewracając go na drugą stronę ostrożnie, tak żeby zbytnio się nie rozpadł. Posypać posiekaną kolendrą, natką pietruszki i sezamem. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
    5. Nałożyć na podgrzane talerze gorący sos krewetkowo-serowy. Udekorować gałązkami świeżej kolendry. Spulchnić ryż widelcem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, miedź * ✓✓ A, C, E, niacyna, wapń, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, żelazo, potas

    Zalety

    • Choć dawniej ser feta był wyrabiany jedynie z mleka owczego, dziś często dodaje się do niego mleko kozie lub krowie. Feta ma niższą zawartość tłuszczu niż wiele innych serów, takich jak edamski, cheddar i parmezan. * • Krewetki, podobnie jak wszystkie skorupiaki, zawierają jod. Ten mikroelement jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy. * • Choć sezam jest dodawany do tego dania w niewielkiej ilości, zawiera trochę wapnia.

    Inne propozycje

    • Zamiast krewetek można dodać 150 g przegrzebków lub filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm. Kolendrę można zastąpić posiekanym koperkiem. * • Smażone warzywa z serem manchego. Wyjąć z puszki i odsączyć z zalewy serca karczochów (ok. 400 g), przekroić każde na ćwiartki. Wysuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek extra virgin na dużej, teflonowej patelni i lekko przyrumienić. Wyjąć z patelni i odstawić. Wlać na patelnię jeszcze ½ łyżki oliwy, wrzucić 170 g młodych porów pokrojonych na talarki i podsmażyć na średnim ogniu przez minutę. Dodać dużą czerwoną paprykę, pokrojoną w plasterki oraz 170 g mrożonego bobu (rozmrożonego). Smażyć jeszcze 3–4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Wrzucić serca karczochów na patelnię wraz ze 150 g sera manchego pokrojonego w kostkę o boku 1 cm, 55 g pestek dyni oraz solą i pieprzem. Smażyć 1–2 minuty, delikatnie mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie, a ser zacznie się topić. Podawać na gorąco z ryżem jak w głównym przepisie lub z 8 dużymi podgrzanymi pszennymi tortillami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis