Smażone grzyby po włosku

    Smażone grzyby po włosku

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g orzeszków piniowych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 15 g masła
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 100 g grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić orzeszki piniowe na dużą suchą patelnię. Prażyć przez 2–3 minuty na średnim ogniu, często mieszając, aż się przyrumienią. Wyjąć z patelni i odłożyć.
    2. Wlać oliwę na patelnię i wrzucić szalotkę. Smażyć przez 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, wymieszać.
    3. Zwiększyć nieco ogień. Dodać masło i pieczarki. Smażyć przez 2 minuty. Dodać grzyby leśne i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż płyn wyparuje, a grzyby będą miękkie. Skropić octem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewać jeszcze kilka sekund, dodać orzeszki piniowe i podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast orzeszków piniowych – 250 g wędzonego tofu. Pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 2–3 minuty na 2 łyżeczkach oliwy. Przełożyć do miski i skropić łyżeczką ciemnego sosu sojowego. Dodać do usmażonych grzybów i wymieszać.

    …z czym podawać

    Wymieszać świeżo ugotowany makaron z 2 łyżkami crème fraîche, ugotowanym na parze młodym szpinakiem (przekłuć torebkę 250 g i włożyć ją na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej ustawionej na wysoką moc) oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Nałożyć na wierzch grzyby i posypać parmezanem. Można też pokroić czerstwą ciabattę lub małą bagietkę na ukośne kromki. Posmarować z obu stron oliwą z oliwek. Obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub opiec w gorącym opiekaczu minutę z każdej strony, aż przyrumienią się lekko. Podawać grzyby na grzankach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis