Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i cytryną

    Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi i cytryną

    19polubień
    20min.


    Zrobione przez 117 osób

    Orzechy i skórka cytrynowa nadają tej potrawie wspaniałej lekkości. Absolutnie najlepszy przepis na fasolkę szparagową!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g świeżej fasolki szparagowej, umytej i przyciętej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku gotować fasolę we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 do 8 minut, lub do czasu kiedy będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.
    2. Dodać oliwę z oliwek, cytrynę, orzechy laskowe, doprawić solą i pieprzem. Fasolkę można przygotować dzień wcześniej, ostudzić i przykryć. Podgrzewać najlepiej w kuchence mikrofalowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Jola
    autor:
    4

    Pyszna i bardzo prosta fasolka szparagowa. Czasami dodaję zamiast orzechów laskowych włoskie i też jest pycha! - 03 wrz 2010

    autor:
    1

    Dzięki za przepis - 17 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis