Stir fry z szynką z trzema rodzajami fasoli

    Stir fry z szynką z trzema rodzajami fasoli

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli nigdy nie przyszło ci do głowy, żeby dodać warzywa strączkowe do smażonych potraw, ten przepis na pewno przekona cię, że to dobry pomysł. Dwa rodzaje fasoli z puszki łączy się z fasolką szparagową, paskami szynki, cebulą i sosem musztardowym. To znakomite danie jednogarnkowe, które można podawać z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g krótkiego makaronu
    • 170 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 1 pęczek dużej cebulki dymki, posiekanej
    • 2 łyżki tłustej śmietany
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • otarta skórka z 1 cytryny
    • 225 g grubo pokrojonej gotowanej szynki lub wędzonej polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski
    • 410 g czerwonej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 410 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 3 łyżki posiekanej pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania wrzucić fasolkę szparagową. Odcedzić.
    2. Podgrzać olej i masło na dużej teflonowej patelni do momentu, aż masło zacznie skwierczeć. Dodać cebulkę dymkę i smażyć przez 3–4 minuty na średnim ogniu, żeby zmiękła.
    3. Wymieszać śmietanę, musztardę i otartą skórkę z cytryny i dodać do dymki na patelni. Dodać szynkę lub polędwicę, fasolę z puszki, dobrze wymieszać. Podgrzewać przez 2–3 minuty na małym ogniu, często mieszając, aż do zagotowania.
    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron z fasolką szparagową, wymieszać. Posypać pietruszką i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, należy zastąpić szynkę 225 g wędzonego tofu, pokrojonego w małą kostkę. * • Można przygotować potrawę z wędzonego indyka, jabłek i fasoli. Obrać i pokroić na grube plastry 2 deserowe jabłka. Smażyć je przez 3–4 minuty w 15 g masła na teflonowej patelni, na średnim ogniu, raz obracając, aż zarumienią się z obu stron i zmiękną. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię wrzucić 1 puszkę fasoli borlotti i 1 puszkę fasoli flageolet (obie po ok. 410 g, opłukane i odsączone). Dodać 225 g wędzonego mięsa z indyka, pokrojonego w cienkie paski, 3 łyżki soku jabłkowego i 2 łyżeczki syropu klonowego. Podgrzewać 2 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, a potem dodać z powrotem jabłka razem z łyżką posiekanej świeżej szałwii. Doprawić do smaku. Podgrzewać jeszcze minutę. Podawać ze świeżą bułką.

    Zalety

    • Warzywa strączkowe, takie jak fasola czerwona lub cannellini, mają niski indeks glikemiczny i powoli uwalniają energię w organizmie, pomagając kontrolować głód i apetyt. * • Dymka zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. * • Fasolka szparagowa to bogate źródło błonnika, zawiera także dużo kwasu foliowego.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ B2, B6, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis