Stir fry z szynką z trzema rodzajami fasoli

    Jeśli nigdy nie przyszło ci do głowy, żeby dodać warzywa strączkowe do smażonych potraw, ten przepis na pewno przekona cię, że to dobry pomysł. Dwa rodzaje fasoli z puszki łączy się z fasolką szparagową, paskami szynki, cebulą i sosem musztardowym. To znakomite danie jednogarnkowe, które można podawać z makaronem.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g krótkiego makaronu
    • 170 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 1 pęczek dużej cebulki dymki, posiekanej
    • 2 łyżki tłustej śmietany
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • otarta skórka z 1 cytryny
    • 225 g grubo pokrojonej gotowanej szynki lub wędzonej polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski
    • 410 g czerwonej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 410 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 3 łyżki posiekanej pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania wrzucić fasolkę szparagową. Odcedzić.
    2. Podgrzać olej i masło na dużej teflonowej patelni do momentu, aż masło zacznie skwierczeć. Dodać cebulkę dymkę i smażyć przez 3–4 minuty na średnim ogniu, żeby zmiękła.
    3. Wymieszać śmietanę, musztardę i otartą skórkę z cytryny i dodać do dymki na patelni. Dodać szynkę lub polędwicę, fasolę z puszki, dobrze wymieszać. Podgrzewać przez 2–3 minuty na małym ogniu, często mieszając, aż do zagotowania.
    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron z fasolką szparagową, wymieszać. Posypać pietruszką i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, należy zastąpić szynkę 225 g wędzonego tofu, pokrojonego w małą kostkę. * • Można przygotować potrawę z wędzonego indyka, jabłek i fasoli. Obrać i pokroić na grube plastry 2 deserowe jabłka. Smażyć je przez 3–4 minuty w 15 g masła na teflonowej patelni, na średnim ogniu, raz obracając, aż zarumienią się z obu stron i zmiękną. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię wrzucić 1 puszkę fasoli borlotti i 1 puszkę fasoli flageolet (obie po ok. 410 g, opłukane i odsączone). Dodać 225 g wędzonego mięsa z indyka, pokrojonego w cienkie paski, 3 łyżki soku jabłkowego i 2 łyżeczki syropu klonowego. Podgrzewać 2 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, a potem dodać z powrotem jabłka razem z łyżką posiekanej świeżej szałwii. Doprawić do smaku. Podgrzewać jeszcze minutę. Podawać ze świeżą bułką.

    Zalety

    • Warzywa strączkowe, takie jak fasola czerwona lub cannellini, mają niski indeks glikemiczny i powoli uwalniają energię w organizmie, pomagając kontrolować głód i apetyt. * • Dymka zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. * • Fasolka szparagowa to bogate źródło błonnika, zawiera także dużo kwasu foliowego.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ B2, B6, wapń

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)