Smażone udka z kurczaka z karczochami

    Smażone udka z kurczaka z karczochami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kurczak i karczochy z dodatkiem czerwonej papryki, czarnych oliwek, tymianku i odrobiny cytryny to potrawa o śródziemnomorskim smaku. Doskonałym dodatkiem do tego prostego dania może być ryż lub młode ziemniaki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki mąki
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • sól i pieprz
    • 8 udek z kurczaka, bez skóry i kości
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 puszka karczochów, osuszonych i przepołowionych
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 85 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • 125 ml bulionu drobiowego
    • skórka cytrynowa z 1 cytryny, drobno posiekana
    • Do przybrania
    • gałązki świeżego tymianku
    • pokrojona w kliny cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Mąkę, suszony tymianek, sól i pieprz wsypać do foliowej torebki. Włożyć do torebki udka (po 2-3 naraz) i potrząsać, żeby pokryły się mieszanką przypraw. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mieszanki. Rozgrzać piekarnik do 100 stopni C.
    2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wykładać udka, gładką stroną do dołu, smażyć przez około 3 minuty, aż staną się złociste.
    3. Obrócić udka i smażyć przez następne 8 minut, aż po nakłuciu wyciekające soki będą przejrzyste . Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, żeby nie stygło.
    4. Wylać z patelni nadmiar oleju, pozostawiając jedynie cienką warstwę, a następnie dodać czosnek i smażyć, mieszając przez 10 sekund. Wrzucić karczochy i czerwoną paprykę, smażyć ciągle mieszając jeszcze przez 3-5 minut, aż papryka zmięknie. Dodać oliwki.
    5. Dolać wino, poczekać - nadal mieszając - żeby całe wyparowało, a następnie wywar i skórkę cytrynową, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wyparuje. Doprawić do smaku.
    6. Wyłożyć mięso na talerze, obłożyć karczochami i papryką. Przybrać gałązkami tymianku, kawałkami cytryny i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zalety

    • Karczochy są nie tylko niskokaloryczne i mają mało tłuszczu, ale zawierają także witaminy A i C. * • Oliwki zawierają dużo tłuszczu, ale większość to tłuszcze nienasycone, które uważane są za najzdrowsze. * • Żeby przygotowane potrawy zawierały mniej tłuszczu, warto kupić dobrej jakości teflonową patelnię. Każdą patelnię należy rozgrzać przed wlaniem oleju. Zużywa się go wtedy mniej, bo smażone produkty nie przywierają do dobrze rozgrzanej patelni.

    Inne propozycje

    • W ten sam sposób można przygotować 4 filety z piersi indyka. * • Danie będzie bardziej kolorowe, jeśli zastąpimy czerwoną paprykę - żółtą lub pomarańczową, oliwki - 200 g pociętej w plasterki cukinii, a karczochy - 100 g grzybów. Smażyć grzyby z czosnkiem, aż puszczą soki, wtedy dodać paprykę i cukinię, smażyć jeszcze przez 3-5 minut - cukinia nie powinna być za miękka. * • Zamiast karczochów można też dodać 200 g szparagów - samych końcówek lub drobno pokrojonych całych. Należy dodać je razem z czerwoną papryką.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, B12, C * ✓✓ E, niacyna, miedź, żelazo * ✓ B1, B2, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis