Słonecznikowe talarki

    Słonecznikowe talarki

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pyszne ciasteczka smakują nie tylko w święta Bożego Narodzenia: można je chrupać zdrowo przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 1 jajko
    • 200 g zimnego masła
    • Na wierzch
    • 150 g ziaren słonecznika
    • 100 g miodu
    • 2–3 łyżki śmietany
    • 1 łyżka cienko skrojonych, wąskich paseczków skórki cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Do dużej miski wsypać mąkę z solą, skórką cytryny, 1 łyżką miodu, 150 g masła i jajkiem. Wstępnie zmiksować, a następnie zagniatać ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Lekko przysmażyć w rondelku ziarna słonecznika ze 100 g miodu, resztą masła i śmietaną. Zdjąć rondelek z ognia i przestudzić. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
    3. Rozwałkowywać ciasto porcjami na blacie posypanym mąką. Wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy 4–5 cm, z falowanym brzegiem. Układać na przygotowanych blachach. Na każde ciasteczko położyć 1 łyżeczkę smażonych w miodzie ziaren słonecznika i piec, wkładając blachy pojedynczo, po 12–15 minut na blachę, aż ciasteczka będą złotobrązowe.
    4. Ciastka wyjmować z piekarnika, układać na drucianej podstawce i natychmiast posypywać cienko krojonymi paseczkami skórki cytrynowej. Talarki ostudzić i zaraz zamknąć w szczelnym pojemniku, by nie chłonęły wilgoci i nie rozmiękały.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Do ozdobienia talarków można użyć – zamiast ziaren słonecznika – łuskanych pestek dyni, grubo siekanych orzechów laskowych lub włoskich, bądź krojonych w słupki migdałów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis