Słodko-pikantna cieciorka

    Słodko-pikantna cieciorka

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Z bogatej w białko cieciorki z puszki można szybko przyrządzić pożywne danie wegetariańskie. Wystarczy wymieszać ją z pikantnymi dodatkami i dodać kolorowe warzywa. Podawać z kuskusem lub podgrzanymi chapatti oraz jogurtem naturalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 puszka (400 g) cieciorki, odsączonej i wypłukanej
    • sok i skórka drobno otarta z 1 limonki
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 małe cebule, pokrojone w grube plastry
    • 2 papryki (1 czerwona lub żółta albo pomarańczowa i 1 zielona), pokrojone w grube plastry
    • 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Cieciorkę wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, cukrem, przyprawą garam masala, cynamonem i oregano. Odstawić na kilka minut.
    2. Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień i wrzucić paprykę. Smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie.
    3. Dodać pomidory i pikantną mieszankę warzyw. Smażyć przez 2 minuty, aż będą gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis