Shepherd's pie

    Shepherd's pie

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 7 osób

    Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g mielonej, chudej jagnięciny
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 3 marchewki, drobno posiekane
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 360 ml wywaru z jagnięciny lub wołowiny, najlepiej domowej roboty (zob. s. 27)
    • 100 g czerwonej soczewicy (połówki)
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania
    • Purée ziemniaczano-pasternakowe
    • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
    • 500 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
    • 75 ml chudego mleka
    • 25 g masła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić jagnięcinę i smażyć na dużym ogniu około 5 minut, mieszając energicznie drewnianą łyżką, by rozdrobnić mięso, powinno przyrumienić się lekko. Przesunąć jagnięcinę na bok patelni i wrzucić cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko przyrumieniona.
    2. Wrzucić marchewkę, seler naciowy i pory. Starannie wymieszać, dodać przecier pomidorowy, sos worcestershire, wywar i soczewicę. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryć częściowo, wyraźnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. W czasie duszenia farszu rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przygotować purée warzywne. Włożyć ziemniaki i pasternak do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by sięgał 5 cm nad warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż ziemniaki i pasternak zrobią się bardzo miękkie. W małym rondlu mocno rozgrzać mleko.
    4. Odlać ziemniaki i pasternak, polać gorącym mlekiem i utłuc w rondlu na gładkie purée. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
    5. Zdjąć rondel z mięsem z palnika. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego o pojemności około 2,6 litra. Przykryć warzywnym purée, rozprowadzając je, żeby powstała równa warstwa. Piec 20 minut, aż potrawa będzie bulgotać i przyrumieni się lekko. Udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Zastąpmy jagnięcinę chudą mieloną sarniną lub mięsem z dzika. Nie dodamy wtedy porów, tylko wrzucimy 250 g świeżego lub mrożonego groszku do mieszaniny mięsnej po 15 minutach duszenia. Do purée zamiast pasternaku dodajmy selera.

    Zalety

    • Marchewka zawiera witaminę A w postaci beta-karotenu. Organizm lepiej przyswaja go z marchewki gotowanej niż surowej. * • To dobrze zrównoważone pod względem dietetycznym danie z chudego mięsa oraz warzyw, w tym również strączkowych, zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, głównie z soczewicy, ale też z pasternaku, marchewki i porów. Rozpuszczalny błonnik obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, potas, cynk * ✓✓ B2, wapń, żelazo * ✓ selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    joannawolska2
    autor:
    0

    Proste wykonanie, wspaniały smak. Idealne danie jednogarnkowe. - 21 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis