Fasolka szparagowa z cytryną i włoskimi orzechami

    Fasolka szparagowa z cytryną i włoskimi orzechami

    17polubień
    30min.


    Zrobione przez 112 osób

    Ugotowana na parze fasolka szparagowa z masłem, z prażonymi orzechami, ze skórką i z sokiem z cytryny. Jest to znakomity sposób na przyrządzanie fasolki szparagowej. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • 500 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki
    • 2,5 łyżki roztopionego masła
    • 1 cytryna: skórkę zetrzeć, sok wycisnąć
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Prażyć w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią, około 5 do 10 minut.
    2. Ułożyć fasolkę na sicie garnka do gotowania na parze i postawić sito na garnku z 2,5 cm wrzątku. Gotować w ten sposób od 8 do 10 minut lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż jasnozielona.
    3. Włożyć ugotowaną fasolkę do dużej miski i wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonymi orzechami. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis