Sękacz
1 / 1 Zdjęcie:  Joachim Wahnschaffe
Następne

Sękacz

Jest to wynalazek niemiecki. Podobno w Polsce pierwszy sękacz upieczono w okolicach Sejn dla królowej Bony. Potem przez wiele lat sękacze były ozdobą wielkanocnych stołów. Dziś niewiele osób pamięta o niemieckim rodowodzie, a ciasto, nazywane również dziadem, jest uważane za specjał suwalski.

Joachim Wahnschaffe

Składniki

ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 100 g miękkiego masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
  • 50 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • tarta bułka do posypania formy
  • Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka masła, jeśli potrzeba

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową na jasną, puszystą masę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać masło i ubijać nadal, aby powstał dość gęsty krem.
  2. Nagrzać piekarnik do 150°C z włączonym grzaniem dolnym (bez termoobiegu). Nasmarować formę masłem i posypać wewnątrz bułką tartą. Ubić białka z solą na sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto i ostrożnie wymieszać dużą trzepaczką do piany.
  3. Na dno formy wyłożyć 2–3 łyżki ciasta i rozprowadzić je równomiernie szerokim pędzlem kuchennym lub łopatką do ciasta. Piec w piekarniku przy grzaniu dolnym przez 3–5 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
  4. Na wierzchu pierwszej warstwy rozsmarować drugą. Znów upiec ją w piekarniku, teraz już włączając grzanie górne. Jeśli to konieczne, na dolne półki piekarnika wsunąć puste blachy do pieczenia, żeby osłabić działanie grzania dolnego.
  5. Upiec kolejno w ten sam sposób 10–12 warstw. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie wyłożyć z formy i ostudzić na drucianej podstawce. Jeśli ciasto ma być podawane w postaci małych ciasteczek w polewie czekoladowej, należy je teraz pokroić najpierw na kliny (od środka ku brzegowi), a potem na około 40 jeszcze mniejszych kawałków.
  6. Przygotować polewę czekoladową. Należy najpierw połamać czekoladę na kawałki. Włożyć je do metalowej miski i stopić, zanurzając jej dno w większym naczyniu z gorącą wodą. Dodać, stale mieszając, 125 ml gorącej wody, cukier na polewę i rum. Nadal intensywnie mieszać, aż powstanie jednorodny krem.
  7. Ochłodzić polewę. Jeśli będzie zbyt twarda, dodać 1 łyżkę masła i jeszcze raz podgrzać. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczna i płynna.
  8. Pokryć ciasto polewą. Jeśli zostało pokrojone na kawałki, należy je całe zanurzać, odkładać na drucianą podstawkę i chłodzić, żeby polewa się zestaliła.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Sękacz w plastrach

Ubić 250 g masła z 250 g cukru i 1 łyżeczką otartej skórki cytryny na puszystą masę. Dodawać po kolei 5 jajek, nie przerywając ubijania. Osobno zmieszać 125 g mąki i 125 g mąki ziemniaczanej, i dodając po 1 łyżce, mieszać z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodać 2 łyżki rumu. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nanieść pierwszą warstwę ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec pod rozgrzanym grillem lub mocnym górnym grzaniem piekarnika, aż powierzchnia ciasta stanie się złotobrązowa. Nakładać i piec kolejne warstwy, aż zużyjemy całe przygotowane ciasto. Wyjąć sękacz z formy i usunąć papier do pieczenia. Ułożyć ciasto na drucianej podstawce, ostudzić i przeciąć poziomo na pół. Rozsmarować na dolnej połowie 4 łyżki konfitury wiśniowej, nakryć górną połówką ciasta. Przygotować gęstą polewę z 200 g cukru pudru, 2–3 łyżek rumu i 2 łyżek soku cytrynowego. Polać nią ciasto, posypać z wszystkich stron siekanymi pistacjami i odstawić, żeby polewa się zestaliła. Przed podaniem pokroić ciasto na plastry.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie