Sękacz

    Sękacz

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to wynalazek niemiecki. Podobno w Polsce pierwszy sękacz upieczono w okolicach Sejn dla królowej Bony. Potem przez wiele lat sękacze były ozdobą wielkanocnych stołów. Dziś niewiele osób pamięta o niemieckim rodowodzie, a ciasto, nazywane również dziadem, jest uważane za specjał suwalski.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 24 cm)

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 100 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 100 g miękkiego masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
    • 50 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • tarta bułka do posypania formy
    • Polewa
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 200 g cukru
    • 1 łyżka rumu
    • 1 łyżka masła, jeśli potrzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową na jasną, puszystą masę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać masło i ubijać nadal, aby powstał dość gęsty krem.
    2. Nagrzać piekarnik do 150°C z włączonym grzaniem dolnym (bez termoobiegu). Nasmarować formę masłem i posypać wewnątrz bułką tartą. Ubić białka z solą na sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto i ostrożnie wymieszać dużą trzepaczką do piany.
    3. Na dno formy wyłożyć 2–3 łyżki ciasta i rozprowadzić je równomiernie szerokim pędzlem kuchennym lub łopatką do ciasta. Piec w piekarniku przy grzaniu dolnym przez 3–5 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
    4. Na wierzchu pierwszej warstwy rozsmarować drugą. Znów upiec ją w piekarniku, teraz już włączając grzanie górne. Jeśli to konieczne, na dolne półki piekarnika wsunąć puste blachy do pieczenia, żeby osłabić działanie grzania dolnego.
    5. Upiec kolejno w ten sam sposób 10–12 warstw. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie wyłożyć z formy i ostudzić na drucianej podstawce. Jeśli ciasto ma być podawane w postaci małych ciasteczek w polewie czekoladowej, należy je teraz pokroić najpierw na kliny (od środka ku brzegowi), a potem na około 40 jeszcze mniejszych kawałków.
    6. Przygotować polewę czekoladową. Należy najpierw połamać czekoladę na kawałki. Włożyć je do metalowej miski i stopić, zanurzając jej dno w większym naczyniu z gorącą wodą. Dodać, stale mieszając, 125 ml gorącej wody, cukier na polewę i rum. Nadal intensywnie mieszać, aż powstanie jednorodny krem.
    7. Ochłodzić polewę. Jeśli będzie zbyt twarda, dodać 1 łyżkę masła i jeszcze raz podgrzać. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczna i płynna.
    8. Pokryć ciasto polewą. Jeśli zostało pokrojone na kawałki, należy je całe zanurzać, odkładać na drucianą podstawkę i chłodzić, żeby polewa się zestaliła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Sękacz w plastrach

    Ubić 250 g masła z 250 g cukru i 1 łyżeczką otartej skórki cytryny na puszystą masę. Dodawać po kolei 5 jajek, nie przerywając ubijania. Osobno zmieszać 125 g mąki i 125 g mąki ziemniaczanej, i dodając po 1 łyżce, mieszać z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodać 2 łyżki rumu. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nanieść pierwszą warstwę ciasta i wyrównać powierzchnię. Piec pod rozgrzanym grillem lub mocnym górnym grzaniem piekarnika, aż powierzchnia ciasta stanie się złotobrązowa. Nakładać i piec kolejne warstwy, aż zużyjemy całe przygotowane ciasto. Wyjąć sękacz z formy i usunąć papier do pieczenia. Ułożyć ciasto na drucianej podstawce, ostudzić i przeciąć poziomo na pół. Rozsmarować na dolnej połowie 4 łyżki konfitury wiśniowej, nakryć górną połówką ciasta. Przygotować gęstą polewę z 200 g cukru pudru, 2–3 łyżek rumu i 2 łyżek soku cytrynowego. Polać nią ciasto, posypać z wszystkich stron siekanymi pistacjami i odstawić, żeby polewa się zestaliła. Przed podaniem pokroić ciasto na plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis