Sernik z truskawkami i kiwi

    Sernik z truskawkami i kiwi

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niewielkie ciasta, pieczone w odpowiednich formach, świetnie się nadają na podwieczorki w małym gronie. Ten sernik podzielmy na 8 kawałków, czyli akurat tyle, ile potrzeba dla 4 osób. Goście zjedzą wszystko, a my nie będziemy się tuczyć, wyjadając resztki.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 22 cm)

    • Ciasto
    • 120 g ciasteczek amaretti
    • 3 jajka
    • 500 g białego sera
    • 120 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 100 g śmietany kremówki
    • 30 g mąki
    • szczypta soli
    • masło do nasmarowania formy
    • Do przystrojenia
    • 300 g truskawek
    • 2 owoce kiwi
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160°C . Nasmarować masłem boczną część formy, a na dnie ułożyć papier do pieczenia.
    2. Rozdrobnić ciasteczka amaretti w mikserze. Można też włożyć je do torebki foliowej, zamknąć i solidnie potłuc wałkiem na blacie. Równomiernie rozłożyć okruchy na dnie formy.
    3. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z białym serem, cukrem, bitą śmietaną, otartą skórką pomarańczy i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodać mąkę i wymieszać.
    4. Ubić białka z solą na sztywną pianę i dużą trzepaczką ostrożnie zmieszać z masą serową. Napełnić nią formę, uważając, żeby nie uszkodzić spodu z okruchów. Wygładzić powierzchnię ciasta.
    5. Piec sernik przez 1 godzinę, aż urośnie i przybierze złotobrązową barwę. Wyłączyć grzanie i zostawić sernik na 15 minut w stygnącym piekarniku.
    6. Wyjąć sernik z piekarnika (lecz nie z formy!) i wystudzić na drucianej podstawce. Można nawet wstawić go na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził.
    7. Umyć truskawki, oczyścić je i poprzekrawać wzdłuż na cienkie plasterki. Obrać kiwi i pokroić poprzecznie w plasterki.
    8. Dopiero przed samym podaniem ostrożnie wyjąć sernik z formy. Pokroić na porcje na talerzu lub paterze. Udekorować ciasto z wierzchu owocami i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Zamiast otartej skórki pomarańczy można użyć drobno startej skórki z 2 limonek. Amaretti można zastąpić kruchymi ciasteczkami lub zwykłymi biszkoptami w kształcie szpatułek.

    Sernik z malinami

    Rozłożyć na dnie formy 150 g pokruszonych ciasteczek imbirowych. Zamiast białego sera dodać włoski ser ricotta, zamiast białego – brązowy cukier, skórkę otrzeć z cytryny zamiast z pomarańczy. Po upieczeniu i ostudzeniu rozłożyć na wierzchu sernika 350 g malin i posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis