Sernik z rodzynkami

    Sernik z rodzynkami

    5polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 27 osób

    Sernik jest wyjątkowo smaczny, gdy zamiast chudego białego sera użyje się sera mielonego. Lekko przesuszone sułtanki należy namoczyć w letniej wodzie lub w rumie, odcedzić i dodać do masy serowej.

    Składniki
    ilość porcji: 1 tortownica (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 50 g masła
    • 250 g mąki, szczypta soli
    • 21 g drożdży
    • 4 łyżki letniego mleka
    • 50 g cukru, 1 jajko
    • masło i mąka do przygotowania formy
    • Nadzienie
    • 1 cytryna
    • 1 jajko, 750 g chudego białego sera
    • 4 łyżki śmietany kremówki
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • 50 g kaszki manny
    • 200 g cukru
    • 100 g sułtanek, szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozpuścić masło i ostudzić do letniej temperatury. Wsypać mąkę do dużej miski. Zrobić na środku wgłębienie, a na jego brzegach rozsypać sól.
    2. Rozrobić drożdże z mlekiem, wlać do wgłębienia i lekko przysypać mąką. Przykryć i pozwolić, aby drożdże wyrastały 20 minut, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia. Dodać masło, jajko i cukier.
    3. Energicznie wyrabiać ciasto mikserem, aż przestanie się kleić do miski. Ciasto powinno być dość twarde. Przykryć je i odstawić na 1–2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
    4. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natrzeć formę masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę, formując brzeg wokół ścianki. Odstawić na 20 minut, żeby ciasto znów podrosło.
    5. Bardzo dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę, a potem drobno otrzeć połowę skórki. Jajko do nadzienia rozdzielić na żółtko i białko.
    6. Włożyć twaróg, kremówkę i kwaśną śmietanę, kaszkę mannę, cukier, żółtko, otartą skórkę cytryny i sułtanki do dużej miski i utrzeć na gładką, kremową masę. Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać i delikatnie wymieszać z kremem serowym.
    7. Wyłożyć krem serowy na ciasto w formie, wygładzić powierzchnię. Piec około 40 minut, na złotożółto. Gdyby wierzch ciemniał zbyt szybko, należy okryć go papierem do pieczenia. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto na 15 minut w piekarniku. Wyjąć, przełożyć z formy na drucianą podstawkę i ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Dobra rada

    Rozwałkować połowę ciasta, odwrócić tortownicę do góry dnem i docisnąwszy do ciasta, wyciąć dokładnie pasujący do niej krąg. Ułożyć go na dnie tortownicy. Z reszty ciasta uformować prostokątny pas do wyklejenia ścianek tortownicy.

    Ciasto śmietankowe

    Przygotować masę z gęstej kwaśnej śmietany zamiast twarogu. Zmieszać filiżankę kaszki i żółtko, dodać 750 g kwaśnej śmietany oraz 150 g cukru i wymieszać. Dodać sztywną pianę z 1 białka. Można też dodać 2 torebki cukru waniliowego i(lub) otartą skórkę z 1/2 pomarańczy. Upiec zgodnie z przepisem.

    Hamburski tort twarogowy

    Przygotować kruche ciasto z 250 g mąki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 125 g masła, 60 g cukru, 1 jajka i torebki cukru waniliowego. Rozwałkować ciasto i wykleić nim dno i ściankę tortownicy. Gęsto nakłuć spód widelcem. Zapiekać 12 minut w temperaturze 190°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Rozpuścić i ochłodzić 75 g masła. Zmieszać z 60 g mąki, 500 g chudego twarogu, 4 żółtkami i skórką otartą z 1 cytryny. Całość utrzeć na gładką, kremową masę. Ubić 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wraz z 50 g sułtanek dodać do kremu. Krem twarogowy wyłożyć na zapieczony spód tortu i wyrównać powierzchnię. Upiec zgodnie z przepisem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Przepis taki, jak mojej mamy! Super! - 11 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis