Sernik z porzeczkami

    Sernik z porzeczkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wydawałoby się, że na temat sernika powiedziano już wszystko, ale oto zupełnie nowy przepis: porzeczki dodaje się do kremu grysikowo-twarogowego i piecze. Spód z ciasta jest niepotrzebny.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 375 ml mleka, szczypta soli
    • 100 g kaszki manny, 3 jajka
    • 750 g zmieszanych porzeczek (czerwonych i czarnych)
    • 1 cytryna, 50 g miękkiego masła
    • 125 g brązowego cukru
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • 300 g chudego twarogu
    • 50 g mąki pszennej razowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Zagotować w garnku mleko z solą. Dodać grysik i poczekać, aż zawrze. Zdjąć garnek z kuchenki, mieszać, żeby grysik napęczniał, a następnie ostudzić.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Umyć i oderwać od łodyżek porzeczki. Umyć, wytrzeć i przepołowić cytrynę. Otrzeć skórkę z jednej połówki, z obu wycisnąć sok.
    3. Ubić masło, cukier, wanilię, otartą skórkę cytryny i sok na puszystą masę, dodając kolejno żółtka. Nadal mieszając, dodawać na przemian po łyżce grysiku na mleku i twarogu.
    4. Natrzeć formę tłuszczem. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć porzeczki na masie grysikowo-twarogowej. Ubić białka na sztywną pianę i wyłożyć na porzeczki. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wysiać na pianę z białek. Wymieszać całość ostrożnie i delikatnie.
    5. Włożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku 50–60 minut. Po wyjęciu zostawić ciasto na 10 minut w formie, żeby nieco przestygło, następnie wyjąć z formy i dostudzić na drucianej podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis