Schab z fasolą

    Schab z fasolą

    1polubienie
    1dzień2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przepis pochodzi ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych, gdzie wieprzowinę tradycyjnie dusi się powoli z warzywami w glinianych naczyniach. Potrawa ta może spokojnie perkotać, podczas gdy zajmujemy się czymś innym. Podaje się ją z pieczonymi ziemniakami oraz kromkami chleba do zamaczania w pysznym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 cienkie, chude kotlety schabowe, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 625 g)
    • 1 cebula, posiekana
    • 250 ml piwa, najlepiej ciemnego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżeczki sosu worcestershire
    • 2 łyżki ciemnego, miękkiego brązowego cukru
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżki łagodnej musztardy
    • 2 plasterki chudego, wędzonego bekonu, okrojonego ze skórki i pokrojonego w kawałki wielkości kęsa
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.25min. 

    1. Odlać i przepłukać fasolę, włożyć do dużego rondla i zalać zimną wodą, której powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Przykryć rondel i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 45–60 minut, aż fasola trochę zmięknie.
    2. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu żaroodpornym, wrzucić mięso oraz cebulę i smażyć, aż kotlety przyrumienią się z obu stron. Wlać piwo, dodać pomidory z sokiem, sos worcestershire, cukier i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około godzinę, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
    3. Odlać fasolę i wrzucić do mięsa. Dodać musztardę, bekon i ocet. Starannie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu kolejną godzinę, aż mięso i fasola zaczną się rozpadać.
    4. Przed podaniem skosztować i ewentualnie doprawić do smaku sosem worcestershire i octem.

    Inne propozycje

    • Ciemne piwo można zastąpić jasnym lub cydrem. * • Zamiast moczyć i gotować suszoną fasolę, można dodać do mięsa 400 g fasolki cannellini z puszki, osączonej i opłukanej (w punkcie 3 przepisu). * • Fasola z kiełbasą po toskańsku: zamiast schabu użyć 500 g kiełbasy o dużej zawartości mięsa, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa. Przyrumienić ją z cebulą na głębokiej patelni teflonowej, wyjąć i odstawić. Wylać tłuszcz z patelni, wlać na nią 125 ml czerwonego wina, 200 ml wywaru warzywnego, wrzucić pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem (ok. 400 g), 8 posiekanych listków świeżej szałwii, 2 listki laurowe, 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić bez przykrycia na małym ogniu 30 minut. Włożyć usmażoną kiełbasę i cebulę oraz 400 g osączonej i przepłukanej fasolki cannellini z puszki. Dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu.

    Zalety

    • Pomidory zawierają likopen, związek karetonoidowy. To cenny przeciwutleniacz, który chroni przed rakiem prostaty, pęcherza moczowego i trzustki. Likopen zawarty w pomidorach gotowanych i przetworach, na przykład w pomidorach z puszki, przecierze czy keczupie działa silniej niż znajdujący się w surowych pomidorach.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, E, niacyna, żelazo, cynk * ✓✓ C, wapń * ✓ kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis