Schab pieczony z imbirem

    Schab pieczony z imbirem

    2polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 900 g schabu środkowego bez kości, okrojonego z tłuszczu
    • 3 jabłka deserowe
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 75 g suszonych śliwek, posiekanych
    • 75 g herbatników imbirowych
    • 1 żółtko
    • 300 ml wywaru z kurczaka
    • 200 ml białego wytrawnego wina
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 900 g pasternaku, pokrojonego na ćwiartki
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 500 g szalotek
    • sól i pieprz
    • Duszone jabłka
    • 500 g jabłek do duszenia, obranych i posiekanych
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć mięso na desce do krojenia. Nakroić je wzdłuż całej długości na ⅔ głubości, a następnie rozłożyć jak książkę.
    2. Obrać i drobno posiekać jabłko deserowe. Wymieszać z cebulą, suszonymi śliwkami, pokruszonymi herbatnikami i żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie po powierzchni mięsa. Następnie złożyć je i związać cienkim sznurkiem.
    3. Włożyć mięso do brytfanny. Wlać wywar i wino. Przykryć folią aluminiową, szczelnie podwijając krawędzie pod brzegi brytfanny. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny.
    4. Po 45 minutach wlać oliwę do drugiej brytfanny, ustawić ją w piekarniku nad brytfanną z mięsem i rozgrzewać 5 minut. Wrzucić pasternak i piec, przewracając raz lub dwa na drugą stronę.
    5. Przygotować duszone jabłka. Włożyć jabłka, imbir i cukier do małego rondla. Wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić na maleńkim ogniu, aż jabłka się podduszą. Zdjąć z ognia i odstawić.
    6. Po 1½ godziny pieczenia mięsa zdjąć folię z brytfanny i skropić schab miodem. Dodać szalotki i pasternak, wymieszać i piec nadal.
    7. Około 20 minut przed końcem pieczenia obrać pozostałe 2 jabłka deserowe i pokroić w grube plastry. Dodać do brytfanny z mięsem i warzywami.
    8. Przełożyć mięso na deskę do krojenia, przykryć folią i ustawić w cieple. Zlać sos do rondla i zebrać unoszący się na powierzchni tłuszcz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać do sosjerki. Pokroić mięso i podawać natychmiast z pieczonymi warzywami, duszonymi jabłkami i sosem.

    Inne propozycje

    • Zamiast świeżego schabu można użyć wędzonego, który jest nieco łagodniejszy i słodszy w smaku niż wędzona szynka. * • Mięso i sos można doprawić kardamonem, a nie imbirem, zastąpić pokruszone herbatniki imbirowe bułką tartą, a jabłka deserowe 85 g suszonych moreli oraz dodać ziarna z 4 pokruszonych strączków kardamonu. W duszonych jabłkach należy wtedy zastąpić imbir ziarnami z 6–8 pokruszonych strączków kardamonu. Podawać z pikantnymi warzywami pieczonymi: dodać do pasternaku 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki. Wymieszać z rozgrzaną oliwą, posypać łyżeczką pokruszonych ziaren kolendry, łyżeczką porkuszonych ziaren kminu rzymskiego i łyżeczką kurkumy. * • Do potrawy tej można też podać czerwoną kapustę: poszatkowaną kapustę (500 g) podsmażyć 5 minut metodą stir-fry na łyżce oleju słonecznikowego. Dodać 2 jabłka deserowe pokrojone w kostkę, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki wody, 2 łyżki miodu oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać, przykryć i dusić 4–5 minut na wolnym ogniu. * • Zamiast pieczonych warzyw można podać purée z selera: 900 g selera pokrojonego w kostkę gotować we wrzątku 15 minut. Utłuc go wraz z 4 łyżkami mleka, solą i pieprzem.

    Zalety

    • Suszone śliwki zawierają dość dużo żelaza, potasu i witaminy B6, a także błonnik, który zapobiega zaparciom. Sok z suszonych śliwek zawiera dodatkowo związek chemiczny, który ma działanie łagodnie przeczyszczające, dlatego niektórzy wolą pić sok, niż jeść całe owoce. * • Imbir to skuteczny, naturalny lek na chorobę lokomocyjną i poranne nudności. W ziołolecznictwie jest on stosowany jako środek wspomagający trawienie, chroniący przed infekcjami dróg oddechowych i układu pokarmowego, a także łagodzący wzdęcia.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ potas * ✓ B2, wapń, żelazo, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis