Sawariny z owocami

    Sawariny z owocami

    Zapisz do ulubionych
    9godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jean Anthelme Brillat-Savarin, XVII-wieczny francuski pisarz i smakosz, uchodzi za twórcę tego przepisu. Drożdżowe ciasto nasączone rumem udekorowane bitą śmietaną i truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 30 g drożdży
    • 125 ml mleka
    • 350 g mąki
    • 2–3 łyżki cukru
    • 150 g miękkiego masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 4 jajka
    • Na polewę i do przystrojenia
    • 150 g cukru
    • 125 ml białego wina
    • 4–5 łyżek konfitury morelowej
    • 60 ml rumu
    • 300 g śmietany kremówki
    • 250 g truskawek
    • posiekane pistacje

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

    1. Drożdże wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto zawiera dużo mleka, więc będzie prawie płynne. Zakryć je i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
    2. Natłuścić dwie formy. Przełożyć do nich ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec przez około 20 minut.
    4. Następnego dnia zagotować 250 ml wody ze 125 g cukru, dolać wino i rum. Kilka razy nakłuć ciasta, włożyć z powrotem do form i nasączać mieszaniną. Zostawić jeszcze na 5 minut w formach, żeby nasiąkały, a potem wyjąć.
    5. Przetrzeć konfiturę morelową przez sito, podgrzać i posmarować nią sawariny. Ubić na sztywno śmietanę z 25 g cukru, włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć gęsto rozetki wokół ciasta i jedną dużą pośrodku. Przystroić ciasto truskawkami, posypać siekanymi pistacjami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis