Kurczak z cieciorką i papryką

    Kurczak z cieciorką i papryką

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybka propozycja na obiad: kurczak podsmażony z ciecierzycą i papryką z dodatkiem aromatycznych ziół. Wystarczy dodać ugotowany ryż i mamy pełnowartościowy posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • czerwoną, zielona i żółta papryka, pokrojone w plasterki
    • 200 g pieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 2 puszki cieciorki (po 400 g), odsączonej i wypłukanej
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • skórka otarta z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu. Wrzucić cebulę pokrojoną w plasterki, łyżkę posiekanego świeżego imbiru oraz posiekany ząbek czosnku. Smażyć 3 minuty.
    2. Dodać czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, pokrojone w plasterki, i smażyć jeszcze 3 minuty.
    3. Wrzucić kurczaka oraz cieciorkę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu przez 2–3 minuty.
    4. Dodać kolendrę oraz skórkę otartą z cytryny.
    5. Podawać z opieczoną bułką i miseczką chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis