Wspaniały piernik z jabłkami

    Wspaniały piernik z jabłkami

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To tradycyjny polski pierniki świąteczny z jabłkowym nadzieniem. Wierzcie mi, jest doskonały i łatwy do wykonania.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 55 g masła
    • 3 jabłka, obrane, pokrojone i wydrążone (mogą być Granny Smith)
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżka miodu
    • 100 g cukru białego
    • 110 g cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 250 g mąki
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 0,25 łyżeczki soli
    • 120 ml mleka
    • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 białko
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 125 g cukru pudru
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 570 g nadzienia jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Roztopić 1/4 szklanki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka i smażyć, mieszając, aż będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i posypać mąką dwie okrągłe foremki.
    3. W dużej misce wymieszać mikserem 3/4 szklanki masła z miodem, brązowym i białym cukrem, aż ciasto będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku i dobrze wymieszać po każdym dodaniu. Połączyć mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika, goździkami, imbirem i solą; dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Wmieszać orzechy i jabłka, aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście. Podzielić ciasto równo między przygotowane formy i równomiernie rozprowadzić.
    4. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w centrum ciasta wyjdzie czysta, około 30 minut. Ostudzić ciasto na metalowej podstawce. Zostawić piekarnik włączony do pieczenia orzechów.
    5. Aby przygotować kandyzowane orzechy włoskie na wierzch ciasta należy najpierw w czystej misce ubić białka na pianę. Dodać brązowy cukier, cynamon i orzechy i wymieszać. Poukładać orzechy na blaszce do pieczenia.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku aż będą upieczone i pachnące, około 10 minut. Przed użyciem całkowicie ostudzić.
    7. Polewa: wymieszać masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym na gładką masę. Położyć jedną warstwę ciasta na talerzu i pokryć cienką warstwą polewy śmietankowej. Rozłożyć na wierzchu większość nadzienia jabłkowego i równomiernie rozprowadzić. Przykryć kolejną warstwą ciasta, spodem do góry. Na wierzchu i na bokach rozprowadzić pozostałą polewę. Udekorować wierzch resztą nadzienia z jabłek i posypać kandyzowanymi orzechami włoskimi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis