Sarnina z duszonymi warzywami

    Sarnina z duszonymi warzywami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i chuda sarnina ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z dynią, cieciorką i selerem naciowym w tym jesiennym daniu. Podawać z pieczywem lub plastrami polenty posmarowanymi oliwą i upieczonymi ze stekami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 szalotki, grubo posiekane
    • 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 liść laurowy
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 2 łyżki sosu worcestershire
    • 4 steki z sarniny o grubości około 2,5–3 cm
    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej
    • 1 łyżeczka papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić szalotki, dynię i seler naciowy. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się rumienić.
    2. Dodać liść laurowy, bulion i łyżkę sosu worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić warzywa przez 10 minut, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Posmarować steki resztą sosu worcestershire i piec przez 4–5 minut z każdej strony, w czasie gdy duszą się warzywa. Po upieczeniu można je pokroić na mniejsze kawałki.
    4. Wrzucić cieciorkę do warzyw i doprowadzić ponownie do wrzenia. Rozdzielić warzywa na talerze i ułożyć na nich sarninę. Poprószyć papryką i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    …rada

    Steki z sarniny można też usmażyć na łyżce oliwy. Obsmażyć na silnym ogniu, zmniejszyć ogień na średni i smażyć jeszcze 10–12 minut.

    Możesz też użyć

    • …różnych warzyw sezonowych. Zamiast dyni – kalarepy, rzepy, pasternaku, słodkiego ziemniaka lub brukwi. • Cieciorkę można zastąpić innymi warzywami strączkowymi z puszki, na przykład fasolą borlotti, białą lub cannellini.

    …jak przechować

    Duszone warzywa można zamrozić. Przyrządzić jak w głównym przepisie do końca punktu 2., szybko ostudzić i włożyć do odpowiedniego pojemnika. Przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Przed użyciem rozmrozić, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu 3 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis