Sarnina pieczona z kasztanami

    Sarnina pieczona z kasztanami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sarnina jest pyszna i zawiera bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Można nią zastępować wołowinę w daniach pieczonych i duszonych. W tym przepisie porto i buraki podkreślają smak i kolor mięsa, natomiast dzięki dodaniu kasztanów potrawa ma ciekawą konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g sarniny – combra lub łopatki – pokrojonej w kostkę
    • 300 g cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 125 g ugotowanych buraków, pokrojonych
    • sok i skórka otarta z ½ dużej pomarańczy
    • 100 ml porto
    • 300 g wywaru wołowego
    • 100 g kasztanów jadalnych, pakowanych próżniowo
    • 3 marchewki, pokrojone wzdłuż na pół, a następnie na małe kawałki
    • 5 cm świeżego imbiru, startego
    • 4 szalotki w łupinach, ale z odkrojonymi ogonkami
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać 15 g masła i łyżkę oliwy w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso tak, żeby utworzyło jedną warstwę i smażyć po 5 minut z każdej strony, obracając raz. W razie potrzeby można to zrobić w dwóch partiach. Przełożyć mięso łyżką cedzakową na talerz i odstawić.
    2. Wrzucić do naczynia żaroodpornego plasterki cebuli i starannie wymieszać. Smażyć na bardzo małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
    3. Dodać czosnek, buraki oraz skórkę i sok z pomarańczy. Starannie wymieszać, a następnie wrzucić z powrotem mięso i wlać soki, które wyciekły z niego na talerz. Dodać porto i wywar. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1¼ godziny, aż mięso zmięknie, dodać kasztany na ostatnie 15 minut.
    4. Włożyć do formy marchewkę, imbir i szalotki, wlać pozostałą łyżkę oliwy i starannie obtoczyć w niej warzywa. Wstawić do piekarnika nad mięsem i piec godzinę. Przewrócić warzywa na drugą stronę po 30 minutach.
    5. Utrzeć pastę z reszty masła i mąki. Ustawić naczynie żaroodporne z mięsem na dość dużym ogniu. Dodawać stopniowo pastę maślano-mączną, cały czas mieszając i utrzymując sos na granicy wrzenia, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco z pieczonymi warzywami.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Inne propozycje

    • Alkohol dodaje mięsu koloru, smaku i aromatu, jednak nie trzeba go koniecznie używać. Wystarczy dodać więcej wywaru. * • Buraki oraz sok i skórkę z pomarańczy można zastąpić 3 łyżkami dżemu z czerwonej porzeczki i łyżeczką octu malinowego. Dodać oba składniki po około 40 minutach pieczenia mięsa. * • Zastąpić porto czerwonym winem, a sok i skórkę z pomarańczy octem balsamicznym. * • Zamiast piec marchewkę i szalotki osobno, można je wrzucić do naczynia żaroodpornego razem z mięsem i dodać nieco więcej wywaru. Nie dodawać imbiru, bo nie będzie się dobrze komponował z innymi składnikami. * • Zamiast kasztanów można użyć 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki, dodając je w punkcie 2 przepisu po 5 minutach smażenia cebuli.

    Zalety

    • Sarnina jest doskonałym źródłem białka, a przy tym jest znacznie chudsza od wołowiny. Zawiera dużo witamin z grupy B oraz żelaza, którego dostarcza dwa razy więcej niż mięso wołowe. Sarnina jest też źródłem fosforu i potasu. * • Kasztany mają niewiele tłuszczu, natomiast dużo skrobi. Są dobrym źródłem witaminy B1 i potasu oraz błonnika. Dostarczają też organizmowi niewielkich ilości wapnia, żelaza i witaminy B2.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, cynk * ✓✓ B2, wapń, magnez, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis