Samosy warzywne

    Samosy warzywne

    1polubienie
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te orientalne pierożki można podawać jako przekąskę, przystawkę lub na lekką kolację. Najlepiej smakują z sosem chutney sporządzonym z mango lub z jogurtem czosnkowo-miętowym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 350 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka octu
    • Nadzienie
    • 4 cebule dymki
    • 150 g ziemniaków
    • 150 g dyni
    • 100 g mrożonych brokułów
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka łagodnej pasty curry
    • 2 łyżeczki soku cytrynowego
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • olej i białko do posmarowania
    • ziarna sezamu do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę zmiksować z solą, jajkiem, olejem i octem. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat i zagniatać przez 10 minut. Uformować kulę. Podgrzać miskę ceramiczną, przykryć nią ciasto i odstawić na 30 minut.
    2. Umyć, osuszyć i posiekać dymki. Obrać dynię oraz ziemniaki i zetrzeć na tarce. Rozmrozić i posiekać brokuły. Czosnek posiekać. Podgrzać olej w rondelku, dodać warzywa i dusić przez 5 minut, mieszając. Przyprawić curry, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Dodać żółtko i śmietanę.
    3. Podzielić ciasto na 12 części. Każdą rozciągnąć, żeby przybrała kształt prostokątnego cienkiego placka o wymiarach około 8 x 30 cm i posmarować olejem. Nagrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    4. Ułożyć łyżeczkę nadzienia przy jednym z węższych krańców każdego prostokąta z ciasta. Zawinąć róg ciasta i dalej składać ciasto w trójkąt, aż do końca prostokąta. Obficie posmarować z wierzchu olejem. Ułożyć na blasze i piec przez 20 minut. Potem posmarować białkiem jajka, posypać sezamem i piec jeszcze przez 5 minut.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis