Sałatka z wiejskiego chleba i sera

    Sałatka z wiejskiego chleba i sera

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To połączenie chrupiących czosnkowych grzanek ze słodkimi soczystymi pomidorami i kruchymi warzywami, przypomina włoską sałatkę zwaną panzanella. Sery gruyére i parmezan nadają potrawie wyśmienity smak, a także są źródłem potrzebnych składników mineralnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bułeczki ciabatta lub 1 mała bagietka
    • 2 przepołowione ząbki czosnku
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 75 g sera gruyére
    • 50 g sera parmezan
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 2 duże i mięsiste pomidory (lub 4 podłużne) obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
    • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej w plasterki
    • 1 mały koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Podgrzać opiekacz. Przekroić ciabatty lub bagietkę wzdłuż na pół i lekko opiec z obu stron. Opieczone bułki natrzeć czosnkiem. Nie wyrzucać ząbków czosnku. Pokroić bułki w kostkę i odłożyć.
    2. Żółtko jajka ugotowanego na twardo oddzielić od białka. Grubo posiekać białko i odłożyć. W małej miseczce rozetrzeć żółtko z musztardą, dodając stopniowo sok z cytryny i jogurt. Doprawić do smaku i wymieszać na gładki sos.
    3. Nożem do sera lub obieraczką do warzyw pokroić gruyére i parmezan na bardzo cienkie płatki. Można też utrzeć sery na grubej tarce.
    4. Wnętrze salaterki natrzeć odłożonymi ząbkami czosnku, resztki czosnku wyrzucić. Włożyć do salaterki sałatę, pomidory, dymkę i koper włoski.
    5. Dodać sos i delikatnie wymieszać całość. Posypać sałatkę z wierzchu pokrojonym białkiem, kostkami bułki i serem. Lekko wymieszać i podawać od razu, żeby chleb nie zdążył zmięknąć.

    Inne propozycje

    • Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć sałatę karbowaną i sałatę lodową. Liście obu sałat porwać na kawałki i wymieszać. * • Zamiast serów gruyére i parmezanu u˝yjmy pokruszonego sera feta (170 g). Dodajemy kilka czarnych posiekanych oliwek bez pestek. Zamiast sosu podajemy cząstki cytryny oraz pieprz, Żeby doprawić nimi sałatkę. * • Do tego rodzaju sałatki doskonale nadaje się opiekany oscypek. Kroimy ser w dość grube plastry i wkładamy je do żaroodpornego naczynia. Opiekamy go w wysokiej temperaturze, dopóki nie zrumieni się po obu stronach (obracamy go raz). Nakładamy ser na porcje sałatki, przyrządzonej bez serów gruyére i parmezanu. Podajemy od razu.

    Zalety

    • Doskonałe w smaku, klasyczne połączenie sera i pomidorów dostarcza białka, witamin i składników mineralnych. * • Poza wapniem ser gruyére zawiera cynk - pierwiastek niezbędny w procesie gojenia się ran. * • Koper włoski ułatwia trawienie i przeciwdziała wzdęciom. Zawiera też fitoestrogeny i sporo potasu.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, wapƒ * ✓✓ A, B12, E, kwas foliowy, niacyna * ✓ B1, B2, B6, miedź, ˝elazo, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis