Sałatka z wędzonej makreli

    Sałatka z wędzonej makreli

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka sałatka z mieszanką sałat, wędzoną makrelą i jabłkiem, skropiona dressingiem ze śmietany i cytryny. Idealna o każdej porze roku.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 3 jajka
    • 200 g mieszanki sałat
    • 350 g wędzonej makreli
    • 1 czerwone jabłko
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 5 łyżek śmietany
    • 2 łyżeczkami soku z cytryny
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Przełożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.
    2. Ułożyć mieszankę sałat na półmisku lub na osobnych talerzach. Dodać makrelę, obraną i podzieloną na dość duże kawałki oraz posiekane czerwone jabłko obtoczone w soku z cytryny.
    3. Obrać jajka i pokroić na ćwiartki. Dodać do sałatki.
    4. Utrzeć śmietanę z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Skropić sałatkę tym dressingiem. Posypać odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podawać z razowym chlebem pokrojonym w trójkąty i masłem.

    Jak kupować

    Najlepiej wybrać zestaw warzyw sałatkowych składający się z posiekanych listków sałaty, tartej marchewki i tartego buraka lub nieco bardziej gorzkawy z listków endywii kędzierzawej, cykorii i radicchio.

    …zrób to lepiej

    Choć warzywa sprzedawane w torebkach są zazwyczaj gotowe do użycia, warto odświeżyć je nieco, płucząc w zimnej wodzie, a następnie odsączając starannie lub susząc w wirówce do sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis