Sałatka z tuńczykiem i fasolą

    Sałatka z tuńczykiem i fasolą

    Zapisz do ulubionych
    28min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie tuńczyka krótko smażymy na gorącej patelni, dzięki czemu jest przyrumieniony z zewnątrz, a różowawy, soczysty w środku. Podajemy z sałatką z fasoli cannellini i czerwonej papryki. To danie najlepiej smakuje z ciabattą, pokrojoną w grube kromki i podawaną na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • stek z tuńczyka o wadze ok. 400 g i grubości ok. 5 cm
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • 410 g fasolki cannellini z puszki, osączonej i opłukanej
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w grube krążki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w grube krążki
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 100 g rukwi wodnej
    • sól i pieprz
    • cząstki cytryny do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Lekko nasmarować olejem patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Posypać tuńczyka z obu stron grubo zmielonym czarnym pieprzem.
    2. Smażyć rybę na dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Powinna być przyrumieniona z zewnątrz z widocznymi ciemnymi liniami po patelni grillowej, a w środku – lekko różowa. Należy uważać, żeby jej nie przesmażyć, gdyż zrobi się wtedy sucha i twarda. Zdjąć z patelni i odstawić, przygotować sałatkę.
    3. W salaterce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę cannellini, cebulę, paprykę i ogórka, wymieszać. Dodać rukiew wodną i delikatnie wymieszać.
    4. Pokroić tuńczyka na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć je na sałatce i polać odrobiną sosu do sałatki. Podawać z cytryną.

    Inne propozycje

    • Sałatka z kurczaka i fasoli na ciepło: 500 g filetów z kurczaka smażyć na gorącej patelni 18–20 minut, często przewracając, aż mięso będzie gotowe. Odstawić do przestygnięcia i przygotować w tym czasie sałatkę. Zastąpić fasolkę cannellini, rukiew wodną i ogórka fasolką borlotti z puszki (ok. 400 g), opłukaną i osączoną, 100 g młodego szpinaku lub rokietty i 250 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki. Dodać cebulę i paprykę jak w głównym przepisie. Pokroić pierś w plasterki, ułożyć na sałatce i polać sosem.

    Zalety

    • Korzystny wpływ rukwi wodnej na zdrowie człowieka jest znany od wielu wieków. Podobnie jak inne ciemnozielone warzywa liściaste dostarcza ona wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów, takich jak karotenoidy, witamina C i E oraz witaminy z grupy B – B6, kwas foliowy, i niacyna.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, B12, C, selen * ✓✓ B1, niacyna, żelazo * ✓ E, kwas foliowy, miedź, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis