Sałatka z awokado, chili i wołowiną

    Sałatka z awokado, chili i wołowiną

    1polubienie
    29min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka na ciepło jest smaczna i łatwo ją przygotować, kiedy mamy mało czasu. Podawać z kwaśną śmietaną lub greckim jogurtem dla złagodzenia ostrego smaku chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudego mięsa wołowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
    • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
    • sok z 1 cytryny
    • ¼ sałaty lodowej, porwanej na kawałki
    • 2 dojrzałe awokado, przekrojone na połówki i pokrojone na plasterki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 3 pomidory, posiekane
    • 75 g chipsów z tortilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 29min. 

    1. Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie. Wrzucić mięso i smażyć przez 2–3 minuty, mieszając, żeby rozdrobnić większe grudki.
    2. Dodać czosnek i pokruszone chili. Smażyć jeszcze przez 6–8 minut, żeby lekko przyrumienić, często mieszając. Dodać pastę pomidorową, oregano i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W czasie gdy mięso się smaży, wrzucić do szerokiej salaterki sałatę, awokado, cebulę i pomidory. Dodać mięso i wymieszać. Posypać niewielką ilością chipsów, a resztę włożyć do osobnej miski. Podawać.

    Możesz też użyć

    • Do pasty z suszonych pomidorów z kruszonym chili – 2–3 łyżki słodkiego sosu chili i zastąpić oregano posiekanymi listkami świeżej kolendry. * • Sok z cytryny zastąpić sokiem z limonki.

    Z czym podawać

    Jeśli stołownicy są bardzo głodni, podać więcej chipsów lub pokrojone na kawałki i lekko opieczone chlebki pitta.

    …rada

    Jeśli spodziewamy się więcej gości, możemy pod koniec punktu 2. dodać puszkę czerwonej fasoli kidney, borlotti lub pinto (400 g), odsączonej i wypłukanej. Starannie rozgrzać.

    …jak kupować

    Mięso na tatara jest droższe niż zwykła mielona wołowina, ponieważ przygotowywane jest z lepszych, chudszych kawałków. Przyrządzona z niego potrawa jest mniej tłusta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis