Sałatka z szynką i serem gruyèere

    Sałatka z szynką i serem gruyèere

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szwajcarskiego sera gruyeère używa się do gotowania, ale jego słodkawy, lekko orzechowy smak będzie też świetnym dodatkiem do sałatki z chudej szynki, fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych i zielonych warzyw liściastych. To doskonałe danie na lunch, podajmy je z podgrzaną w piekarniku bułką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g drobnej zielonej fasolki
    • 115 g sera gruyeère
    • 85 g chudej wędzonej szynki w grubych plastrach, okrojonej z tłuszczu
    • 125 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 225 g drobnych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 85 g rukwi wodnej
    • 45 g drobnych listków szpinaku
    • 45 g rukoli
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • Sos z zielonym pieprzem
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu, pokruszonych
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić fasolkę do rondla z wrzątkiem i gotować 4 minuty, aż lekko zmięknie. Odlać i zahartować strumieniem zimnej wody.
    2. Przyrządzić sos. Wlać olej do słoika z zakrętką. Dodać sok i skórkę z cytryny, zielony pieprz, miód i sól do smaku. Zakręcić i mocno potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały.
    3. Pokroić ser i szynkę w paseczki 5 x 2 cm. Włożyć do dużej salaterki, następnie dodać fasolkę, pomidory, pieczarki, rukiew wodną, szpinak i rukolę. Wymieszać.
    4. Potrząsnąć słoikiem z sosem tuż przed podaniem i polać nim sałatkę. Starannie wymieszać, posypać szczypiorkiem i podawać.

    Inne propozycje

    • Sałatkę tę można przyrządzić bez szynki, zwiększając ilość sera do 150 g. * • Ser gruyeère doskonale smakuje z owocami takimi jak brzoskwinie. Można je dodać do tej sałatki zamiast pomidorków, trzeba przedtem tylko pokroić w grube plastry. * • Sałatka z jabłek, sera edamskiego i orzechów laskowych. Okroić ser ze skórki i pokroić go w drobną kostkę. Wymieszać w misce z 2 dużymi marchewkami pokrojonymi w cienkie słupki oraz 2 twardymi jabłkami deserowymi pokrojonymi w plasterki i wymieszanymi z odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać 170 g wymieszanych listków rukoli, endywii oraz roszponki. Przyrządzić sos, mieszając w słoiku z zakrętką 3 łyżki oleju słonecznikowego z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżeczką musztardy z ziarnami gorczycy, łyżeczką płynnego miodu oraz solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem i starannie wymieszać. Posypać 2–3 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 170 g ugotowanych buraków, pokrojonych w drobną kostkę oraz 55 g posiekanych, uprażonych orzechów laskowych. Wymieszać ponownie i podawać.

    Zalety

    • Ser gruyeère jest dobrym źródłem cynku, mikroelementu wspomagającego gojenie ran, który wzmacnia też odczuwanie smaków i zapachów. * • Sałatka z zielonej fasolki, pomidorów, rukwi wodnej i zielonych warzyw liściastych dostarcza organizmowi sporo witamin z grupy B oraz C i E. * • Szynka jest dobrym źródłem witamin z grupy B.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, E, wapń * ✓✓ C, miedź, cynk * ✓ B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis