Sałatka z serem feta i kuskusem

    Sałatka z serem feta i kuskusem

    23polubienia
    35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Kuskus jest doskonałym źródłem skrobi i świetnym dodatkiem do innych składników. W tej sałatce, którą polecamy na lunch, łączymy go z surowymi i lekko obgotowanymi na parze warzywami oraz uprażonymi migdałami, miętą i serem feta. Odrobina chili sprawia, że dressing jest pikantny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g kuskusu
    • 300 ml gorącego wywaru warzywnego
    • 170 g cienkich szparagów, przekrojonych na połówki
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie słupki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
    • 30 g prażonych migdałów w płatkach
    • garstka listków świeżej mięty, drobno posiekanych
    • 170 g sera feta
    • Sos chili
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • ½ łyżeczki pokruszonych płatków chili
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wsypać kuskus do dużej miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 15–20 minut, aby się namoczył i wchłonął cały płyn.
    2. Gotować szparagi na parze 3 minuty. Dodać cukinię i gotować jeszcze 2 minuty, żeby warzywa zrobiły się miękkie, ale pozostały chrupkie. Przełożyć do sitka i polać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć.
    3. Przygotować sos chili. Połączyć oliwę z sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem w słoiku z zakrętką. Mocno potrząsnąć, by składniki się wymieszały.
    4. Spulchnić kuskus widelcem. Dodać paprykę, migdały, miętę oraz ugotowane na parze szparagi i cukinię. Polać sosem chili i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ E, kwas foliowy, wapń, żelazo * ✓ B1, B6, B12, niacyna, miedź, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zastąpić jedną zieloną cukinię żółtą, żeby sałatka była bardziej kolorowa. * • Oprócz mięty lub zamiast niej można użyć na przykład posiekanej świeżej kolendry. * • Sałatka z soczewicy i sera halumi. Wrzucić 85 g soczewicy puy do dużej ilości wrzątku i gotować 15–20 minut, aż lekko zmięknie. Gotować 115 g długoziarnistego ryżu we wrzątku około 10–15 minut lub według przepisu na opakowaniu, aż zrobi się miękki. Na ostatnie 4 minuty gotowania soczewicy dodać 170 g młodego bobu lub groszku (świeżych lub mrożonych). Odlać ryż i soczewicę, następnie wymieszać. Dodać 3 drobno posiekane dymki, czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę oraz 30 g prażonych migdałów w płatkach. Przygotować sos chili jak w głównym przepisie i polać nim sałatkę z ryżu i soczewicy. Pokroić 170 g sera halumi na 8 plasterków. Posmarować każdy odrobiną oliwy (w sumie zużyć łyżkę). Smażyć na patelni grillowej lub opiekać w opiekaczu kilka minut, aż przyrumieni się z obu stron. Ułożyć ser na sałatce i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Zalety

    • Ser feta jest dość słony. Jeśli ograniczasz spożycie soli, możesz usunąć ją częściowo z sera, mocząc go 30 minut w mleku lub wodzie. * • Kuskus, wyrabiany z semoliny, ma niską zawartość tłuszczu, a wysoką skrobi. Zawiera też sporo żelaza. * • Cukinia jest spokrewniona z melonami, ogórkami i dynią. Jej skórka jest bogata w beta-karoten, który organizm przetwarza w witaminę A. Witamina ta jest niezbędna dla dobrego wzroku i zdrowej skóry, a także prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis