Sałatka z sera feta i cieciorki

    Sałatka z sera feta i cieciorki

    14polubień
    20min.


    Zrobione przez 31 osób

    Grecka feta to ostry i słony ser owczy. Feta wytwarzana z mleka krowiego ma łagodniejszy smak. Klasyczną sałatkę śródziemnomorską z pomidorami, oliwkami i cieciorką można przyrządzić z serów obu rodzajów. Sałatkę podajemy z ciepłym chlebem pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 główki sałaty rzymskiej, podzielone na listki
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 ogórek, drobno pokrojony
    • 410 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
    • 60 g czarnych oliwek bez pestek, najlepiej greckich (kalamata)
    • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • Sos pietruszkowo-
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1,5 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu do smaku. Nie sólmy, ponieważ ser feta jest słony.
    2. Dodać liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, cieciorkę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem.
    3. Rozłożyć na wierzchu sałatki kostki sera feta, jeszcze raz delikatnie wymieszać i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, niacyna * ✓✓ B12, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas * ✓ miedź, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Sałatka jest przepyszna! - 11 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis