Sałatka z pikantnym tuńczykiem i serem feta

    Sałatka z pikantnym tuńczykiem i serem feta

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczna sałatka na każdą okazję - ryż basmati z tuńczykiem, jajkami i pomidorami oraz serem feta. Należy dodać chili wedle upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g ryżu basmati
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 8 pomidorów koktajlowych
    • 1 puszka (170 g) tuńczyka
    • 2 cm korzenia imbiru, startego
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej kolendry
    • 200 g sera feta
    • szczypta chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ryż ugotować zgodnie z instrukacją na opakowaniu.
    2. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki, a pomidory na pół.
    3. Tuńczyka odsączyć i przełożyć do salaterki. Dodać imbir, cebulę dymkę i kolendrę, wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z tuńczykiem.
    4. Ryż dodać do tuńczyka, wymieszać i rozdzielić na talerze. Na wierzchu ułożyć jajka i pomidory, dodać szczyptę chili i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis