Sałatka z owocami morza

Ta sałatka jednym przypomni cudowne chwile spędzone na południu Włoch, innym zaś da wyobrażenie o tamtejszej kuchni. W restauracjach na wybrzeżu w okolicach miasta Amalfi podaje się czarny makaron linguine (zabarwiony atramentem kałamarnic), a także zielony (ze szpinakiem) i czerwony (z papryką).

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
  • 225 g surowych dużych krewetek, obranych
  • 500 g małży w muszlach, oczyszczonych
  • 125 g przegrzebków
  • 200 g makaronu linguine, najlepiej czarnego
  • 1 łyżka kaparów w zalewie, odsączonych
  • sól i pieprz
  • Do gotowania owoców morza
  • 1 świeża czerwona papryczka chili (według uznania)
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 ml wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
  • Sos
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • Z czym podawać
  • 1 cykoria
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Najpierw należy przygotować wywar, w którym będą gotowane owoce morza. Papryczkę chili nabić na drewnianą wykałaczkę koktajlową razem z ząbkiem czosnku. Jeśli nie używamy chili, czosnek posiekać. Do garnka z grubym dnem wlać wino, wrzucić wykałaczkę z czosnkiem i chili (lub sam czosnek), dodać liść laurowy, cytrynę, szalotkę i pół łyżeczki soli. Dolać 120 ml wody, zagotować. Zestawić z ognia, przykryć i zostawić do naciągnięcia, przygotowując w tym czasie owoce morza. Od czasu do czasu próbować, czy wywar jest dostatecznie esencjonalny i ewentualnie wyjąć papryczkę chili.
  2. Rozgrzać opiekacz. Grillować paprykę około 10 minut (układając ją skórką do góry), aż pokryje się pęcherzykami i ściemnieje. Włożyć ją do plastikowej torebki i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut, a potem obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  3. Składniki sosu wymieszać w dużym naczyniu. Przyprawić i odstawić. Naciąć grzbiet każdej krewetki i usunąć czarną żyłkę.
  4. Małże przebrać, wyrzucić wszystkie połamane, popękane i otwarte. Ponownie zagotować wywar w garnku i zmniejszyć gaz. Wrzucić małże i gotować 2–3 minuty, aż muszle się otworzą. Wyjąć małże łyżką cedzakową, a następnie wyrzucić te, które się nie otworzyły. Obrać ze skorupek, a małże dodać do sosu sałatkowego.
  5. W tym samym wywarze gotować krewetki 2 minuty, aż zrobią się różowe. Wyjąć i dodać do sosu z małżami.
  6. Przegrzebki gotować 1–2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, zdjąć z nich czerwone korale (można je wyrzucić albo posiekać i dodać do potrawy). Przegrzebki posiekać i dodać do sosu z małżami i krewetkami.
  7. Odcedzić wywar, w którym się gotowały owoce morza. Wlać go z powrotem do garnka i dolać tyle wody, żeby można było w nim ugotować makaron. Wrzucić makaron do wrzącego wywaru i gotować 10 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić, a potem dodać do sosu z owocami morza. Dodać posiekaną paprykę i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, potem przykryć i chłodzić w lodówce co najmniej godzinę.
  8. Wyjąć sałatkę z lodówki pół godziny przed podaniem. Dodać kapary i przyprawy, lekko wymieszać. Półmisek wyłożyć liśćmi cykorii i na nich ułożyć sałatkę. Posypać natką pietruszki i podawać. Do każdej porcji dodać ósemkę cytryny do wyciśnięcia.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, B12, C, miedź * ✓✓ E, niacyna, żelazo, selen

Zalety

• Owoce morza są bogatym źródłem białka, zawierają mało tłuszczu i są niskokaloryczne. Dostarczają także dużych ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12, a także selenu, który jest przeciwutleniaczem. Zawierają wprawdzie dużo cholesterolu, ale głównie w postaci trudno przyswajalnej. Wyniki niektórych badań sugerują, że jedzenie owoców morza pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Inne propozycje

• Zamiast świeżych małży można wziąć 125 g małży bez muszli, wcześniej ugotowanych (np. mrożonych). * • Mule lub przegrzebki można zastąpić puszką tuńczyka w zalewie, dokładnie odsączając mięso. Tuńczyk, jak wszystkie ryby oleiste, zawiera dużo witaminy D, która jest przez organizm wykorzystywana do kontrolowania poziomu wapnia we krwi.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie