Sałatka z makaronu penne, bresaoli i czarnych oliwek

    Sałatka z makaronu penne, bresaoli i czarnych oliwek

    2polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeża bazylia, rukola, papryka, oliwki i pomidory sprawią, że jedząc tę sałatkę nawet w środku zimy, przypomnimy sobie o gorącym lecie. Doskonale nadaje się ona na danie główne, ponieważ jest bogata w skrobię. Dzięki dodaniu bresaoli, włoskiej wędliny wołowej, zaspokaja też zapotrzebowanie organizmu na białko.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g makaronu penne lub innych rurek
    • 1 czerwona papryka, przekrojona wzdłuż na połówki
    • 100 g bresaoli w plasterkach, pokrojonej w cienkie paseczki
    • 185 g drylowanych czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
    • 4 suszone pomidory w oleju, wytarte do sucha i pokrojone w plasterki
    • 200 g żółtych lub czerwonych pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych
    • 40 g rukoli lub listków młodego szpinaku
    • 20 g listków świeżej bazylii, posiekanych
    • Sos balsamiczny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem. Gotować 10–12 minut od momentu, kiedy woda zacznie ponownie wrzeć lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Starannie odlać i przełożyć do dużej miski.
    2. Utrzeć sos z oliwy i octu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem makaron. Starannie wymieszać, przykryć i odstawić.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć połówki papryki skórką do góry na ruszcie i opiekać 5–6 minut, aż skórka przypiecze się i popęka na całej powierzchni. Włożyć paprykę do foliowej torebki i poczekać, aż nieco ostygnie. Usunąć skórkę ostrym nożykiem i palcami, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
    4. Wrzucić paseczki papryki, bresaolę, oliwki i suszone pomidory do miski z makaronem. Delikatnie wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe, rukolę lub szpinak oraz bazylię i delikatnie wymieszać rękami, uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w temperaturze pokojowej.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Sałatkę tę można przygotować 8 godzin przed spożyciem i wstawić do lodówki. Wyjąć ją 15 minut przed podaniem na stół, by podgrzała się do temperatury pokojowej. Pomidory, rukolę i bazylię dodaje się w ostatniej chwili. * • Bresaolę można zastąpić szynką parmeńską. * • Niemiecka wersja tej sałatki: ugotować 400 g oskrobanych młodych ziemniaków i ostudzić. Podgrzać 2 frankfurterki w lekko wrzącej wodzie, wyjąć i pokroić w plasterki. Przygotować sos z 3 łyżek oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżki białego octu winnego i 1 łyżeczki musztardy. Pokroić ziemniaki na połówki. Wymieszać z frankfurterkami i sosem. Przykryć i wstawić do lodówki. Wyjąć 15 minut przed podaniem na stół, dodać 100 g listków młodego szpinaku i delikatnie wymieszać.

    Zalety

    • Ponieważ makaron zawiera węglowodany w postaci skrobi, jest doskonałym pokarmem dla całej rodziny, dostarczającym energii i bardzo sycącym. Energia jest powoli uwalniana do organizmu w trakcie trawienia, dzięki czemu długo nie czuje się głodu. * • Pomidory i czerwona papryka są doskonałym źródłem beta-karotenu (roślinnej formy witaminy A) oraz witaminy C. * • Pomidory pokrojone lub posiekane tuż przed spożyciem zachowują najwięcej witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, niacyna * ✓✓ miedź, żelazo, magnez * ✓ B2, kwas foliowy, wapń, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis