Sałatka z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

    Sałatka z kurczaka i awokado w pikantnym sosie balsamicznym

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Znakomita, łatwa do przygotowania sałatka łącząca smażone kawałki kurczaka i plastry wędzonego mięsa z indyka w pikantnym sosie z dodatkiem awokado i pomidków koktajlowych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paseczki
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 150 g wędzonego mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz
    • Sałatka z pomidorów i awokado
    • 2 małe główki sałaty, podzielone na liście
    • 55 g rukwi wodnej
    • 2 dojrzałe awokado
    • sok z 1/2 cytryny
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Podgrzać oliwę na dużej patelni, dodać czosnek i smażyć, mieszając przez pół minuty, aż zmięknie. Dodać kurczaka, smażyć przez 2-3 minuty, aż mięso się zrumieni.
    2. Dodać miód, ocet balsamiczny i musztardę, dobrze wymieszać. Dodać wędzonego indyka i smażyć jeszcze przez minutę (należy uważać, żeby nie smażyć za długo, bo mięso z indyka zrobi się suche). Doprawić do smaku.
    3. Sałatę i rukiew włożyć do dużej salaterki. Obrać awokado, pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Rozłożyć awokado, pomidorki i czerwoną cebulę na sałacie i rukwi. Odstawić.
    4. Wyłożyć zawartość patelni na sałatkę. Wymieszać, podawać od razu ze świeżym pieczywem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Aby przygotować sałatkę z indyka i karczochów z sosem cytrynowym, należy zastąpić kurczaka 2 niewielkimi piersiami z indyka (w sumie ok. 300 g), a zamiast wędzonego indyka użyć 2 plastrów chudego wędzonego bekonu. Smażyć indyka z bekonem i czosnkiem przez 5-6 minut, dodać pikantne przyprawy i sok z 1 cytryny razem z miodem i octem balsamicznym (ale bez musztardy). Podawać indyka na sałatce z karczochów, przyrządzonej ze 100 g młodych liści szpinaku, 55 g rokietty i słoika (285 g) małych, marynowanych karczochów. * • Aby potrawa miała łagodniejszy smak, zamiast czerwonej cebuli można dodać 2 szalotki.

    Zalety

    • Plastry wędzonego mięsa z indyka, zawierają mniej tłuszczu niż bekon i są mniej kaloryczne: 100 g zawiera 1,6 g tłuszczu i ma wartość energetyczną 99 kcal. Taka sama porcja bekonu dostarcza 21 g tłuszczu i 249 kcal. * • Awokado zawiera witaminy C, B12, biorące udział w procesie uwalniania energii ze zjedzonych pokarmów, a także magnez potrzebny do pracy wielu enzymów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ C, E, niacyna, potas * ✓ A, B1, B2, B12, kwas foliowy, miedź, żelazo, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis