Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z sosem z niebieskiego sera

    Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z sosem z niebieskiego sera

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta smaczna sałatka to doskonała propozycja na zimę. Słodkawy anyżkowy smak kopru włoskiego harmonizuje z goryczą cykorii i świeżością jabłka. Sałatkę znakomicie uzupełnia kremowy sos z sera pleśniowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g orzechów laskowych
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plastry
    • 1 duża cykoria, pokrojona w poprzek na kawałki
    • 2 czerwone jabłka, pokrojone w plasterki
    • 100 g liści sałaty radicchio
    • 2 łyżki świeżego szczypiorku
    • Sos z niebieskiego sera
    • 55 g pokruszonego sera rokpol lub Danish Blue
    • 2 łyżki letniej wody
    • 6 łyżek naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Przyrządzić w salaterce sos, rozcierając grzbietem łyżki ser z wodą na gładką masę. Dodać jogurt, wymieszać na gładko. Doprawić pieprzem do smaku i odstawić.
    2. Na dużym ogniu rozgrzać teflonową patelnię. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2 minut, często mieszając, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat. Szybko przesypać orzechy na czystą ściereczkę i pocierając, usunąć z nich brązową skórkę. Grubo posiekać.
    3. Do sosu dodać koper włoski oraz cykorię i wymieszać. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy laskowe i wymieszać.
    4. Rozłożyć liście sałaty na 4 talerzach. Nałożyć na nie sałatkę i posypać szczypiorkiem. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Do sałatki z ostrego żółtego sera (np. cheddar) i jabłek przyrządzamy sos, mieszając 100 g drobno utartego sera z 6 łyżkami naturalnego jogurtu niskotłuszczowego lub śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu. Sos nie będzie całkiem gładki. Obieramy i kroimy 2 czerwone i 2 zielone jabłka. Dodajemy je do sosu wraz z 2 cienko pokrojonymi łodygami selera naciowego i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku. Układamy na 4 talerzach 150 g liści różnych sałat i 85 g rukwi wodnej. Nakładamy na nie sałatkę serowo-jabłkową. Podajemy jako lekkie danie główne.

    Zalety

    • Cykoria pochodzi z Indii, lecz znali ją już Grecy i Rzymianie. Jest źródłem witaminy C, beta-karotenu i potasu. Ma właściwości lecznicze - pobudza apetyt, stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także leczy zakażenia układu moczowego. * • Jabłka dostarczają sporych ilości potasu i rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn. Jedzenie jabłek wpływa korzystnie na zęby, ponieważ pomaga zapobiegać chorobom dziąseł.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacyna * ✓✓ C, kwas foliowy * ✓ A, wapń, miedź

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis