Sałatka z groszku cukrowego, czarnych winogron i sera feta

    Sałatka z groszku cukrowego, czarnych winogron i sera feta

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przyjemnie chrupiące strączki groszku cukrowego tworzą doskonałą kompozycję z młodymi liśćmi szpinaku oraz lekko pieprzną rukolą i są świetnym dodatkiem do ostrego sera feta i słodkich czarnych winogron. Ten szybki do przygotowania lunch można podawać z ciepłymi kromkami chleba lub chlebkami pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok i skórka otarta z ½ cytryny
    • ½ łyżeczki drobnego cukru
    • ½ łyżeczki musztardy dijon
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 300 g groszku cukrowego
    • 200 g czarnych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
    • 200 g sera feta, pokrojonego w cienkie paski
    • 45 g rukoli, porwanej na kawałki
    • 170 g młodych liści szpinaku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać w dużej salaterce sok i skórkę z cytryny z cukrem, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku, aż cukier i sól rozpuszczą się w soku cytrynowym. Dolać oliwę z oliwek i ponownie zamieszać.
    2. Pokroić strączki groszku w poprzek na pół. Zagotować duży garnek wody, wrzucić groszek, znów doprowadzić do wrzenia. Zaraz potem odsączyć i przelać zimną bieżącą wodą. Wrzucić groszek do salaterki i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem.
    3. Dodać winogrona, ser feta, rukolę oraz liście szpinaku, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte sosem i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B12, E, kwas foliowy, wapń * ✓ B1, B2, B6, niacyna, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast rukoli dodać 6 posiekanych dymek. * • Aby przygotować dressing czosnkowy, należy dodać drobno posiekany ząbek czosnku wraz z cukrem i musztardą. * • Można posypać sałatkę tuż przed podaniem 2 łyżkami prażonych orzeszków piniowych. * • Sałatka z gruszek, winogron i szpinaku z dressingiem z sera pleśniowego. Aby przygotować dressing, należy pokruszyć albo drobno pokroić 50 g sera pleśniowego Danish Blue i wrzucić go do salaterki. Dolać łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Przekroić na pół 2 dojrzałe, ale twarde deserowe gruszki, pokroić owoce w poprzek na plasterki i dodać je do serowego dressingu. Wrzucić połówki czarnych winogron i dobrze wymieszać. Na koniec dodać 45 g rzeżuchy, 200 g młodych liści szpinaku oraz 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać i od razu podawać.

    Zalety

    • Zielony groszek cukrowy jada się w całości wraz ze strąkami. Ma on wyśmienity, słodki smak, jest kruchy i stanowi dobre źródło błonnika oraz witaminy C. • Ser feta zawiera dużo tłuszczu i soli, ale ponieważ ma ostry smak, wystarczy dodać go do sałatki w niewielkiej ilości. Tak jak inne sery jest dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B oraz witaminy E. * • Czarne winogrona zawierają bioflawonoidy, fitosubstancje, które spełniają rolę przeciwutleniaczy i pomagają chronić komórki przed zniszczeniem przez wolne rodniki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis