Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka w sosie maślano-miętowym

    Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka w sosie maślano-miętowym

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z typowych dla kuchni śródziemnomorskiej pieczonych warzyw, kurczaka oraz niewymagającej gotowania kaszki bulgur szybko przyrządzimy sałatkę. Będzie to bardzo proste, a jednocześnie pyszne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszki bulgur
    • 600 ml wrzącego wywaru warzywnego (z kostki)
    • 1 bakłażan, pokrojony w plasterki
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 1 duża żółta papryka, pokrojona w krążki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 200 g grillowanego mięsa z kurczaka (piersi przekrojone na ćwiartki)
    • 400 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 25 g masła
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, plus listki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać kaszkę do dużej miski, zalać wywarem i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 20–25 minut, aż kaszka zmięknie i wchłonie większość wywaru.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Wyłożyć brytfannę folią aluminiową. Ułożyć warzywa na ruszcie i posmarować łyżką oliwy. Piec przez 15–20 minut, aż zrobią się miękkie. Przewrócić raz na drugą stronę i posmarować łyżką oliwy. Regularnie sprawdzać warzywa i wyjąć, gdy będą gotowe.
    3. Wrzucić kaszkę bulgur do sitka i odsączyć. Wymieszać resztę oliwy z 1 łyżeczką octu w misce po kaszce. Dodać mięso, fasolę i natkę pietruszki. Wrzucić kaszkę z powrotem do miski. Przekroić plastry bakłażanów na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże) i wrzucić do miski wraz z plasterkami cukinii i papryki. Starannie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Roztopić masło w rondelku, dodać resztę octu. Wrzucić miętę i wymieszać. Nałożyć sałatkę na talerze i skropić dressingiem. Przybrać listkami mięty.

    Inna propozycja

    Podajmy tę sałatkę z pikantnym dressingiem. Dodać do roztopionego masła posiekaną czerwoną papryczkę chili, bez gniazd nasiennych lub ¼ łyżeczki pasty chili.

    …przygotuj wcześniej

    Tę sałatkę można przygotować do końca punktu 3. nawet 12 godzin wcześniej, przykryć i wstawić do lodówki. O ile to możliwe, dobrze jest wyjąć ją z lodówki na godzinę przed podaniem, a skropić dressingiem miętowym w ostatniej chwili.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis