Sałatka z grillowanego kurczaka i bekonu

    Sałatka z grillowanego kurczaka i bekonu

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pożywna sałatka z grillowanym kurczakiem, chrupiącym bekonem, grzankami i zielonymi liśćmi rukwi wodnej, szpinaku i rukoli w lekkim dressingu. Idealna na lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g plasterków bekonu
    • 2 kromki białego pieczywa tostowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 240 g piersi kurczaka upieczonej na grillu
    • 1 opakowanie listków rukwi wodnej, drobnego szpinaku i rukoli (135 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Usmażyć na chrupko na suchej patelni 200 g plasterków bekonu. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
    2. Pokroić nożyczkami w drobną kostkę 2 kromki białego pieczywa tostowego. Wrzucić na gorący tłuszcz na patelni, dodając w razie potrzeby 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na dość dużym ogniu, aż grzanki się przyrumienią. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
    3. Utrzeć w salaterce 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżeczki octu balsamicznego.
    4. Wrzucić 240 g upieczonej na grillu piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki i starannie obtoczyć w dressingu.
    5. Dodać opakowanie listków rukwi wodnej, drobnego szpinaku i rukoli (135 g). Wymieszać. Posypać bekonem i grzankami. Podawać z pieczywem (niekoniecznie).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis