Sałatka z cytrusów i szpinaku

    Sałatka z cytrusów i szpinaku

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    W tej kolorowej sałatce subtelny smak szpinaku pokreśla słodycz melona i cytrusów. Można wcześniej przygotować dressing, ale sałatkę należy przyrządzić tuż przed podaniem, aby zawierała jak najwięcej witaminy C. Radzimy ją podawać z włoskim lub francuskim chlebem jako lekkie danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerwony grejpfrut
    • 1 duża pomarańcza
    • 225 g młodych liści szpinaku
    • 250 g melona, pokrojonego na małe kawałki
    • 2 cebulki dymki, tylko białe główki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 55 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pociętych na strzępy
    • Śmietankowy dressing
    • 1 łyżka octu balsamicznego najwyższej jakości
    • 1 łyżka oliwy extra virgin
    • 1 łyżka 18% śmietanki
    • ½ łyżeczki miodu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Przyrządzić dressing. Wlać ocet, oliwę, śmietankę i miód do słoika. Zakręcić pokrywkę i wstrząsać, aż składniki się wymieszają. Odstawić.
    2. Obrać grejpfruta nad miską, żeby zachować sok. Usunąć białe włókna, podzielić na cząstki, zdjąć błony. Jeśli cząstki są duże, pociąć je na kawałki wielkości kęsa. Odłożyć.
    3. Zetrzeć zesterem skórkę z pomarańczy i odłożyć. Obrać pomarańcze nad tą samą miską, nad którą obieraliśmy grejpfruta, i przygotować je w taki sam sposób. Dodać do kawałków grejpfruta i odstawić.
    4. Dodać łyżkę mieszanki soku z grejpfruta i pomarańczy do dressingu i wstrząsnąć, żeby się wymieszał. Spróbować i dodać jeszcze soku, jeśli potrzeba. Dodać sól i pieprz.
    5. Włożyć szpinak do miski z sokiem. Dodać cząstki pomarańczy i grejpfrutów, melona i cebulkę dymkę, wymieszać. Wstrząsnąć dressing jeszcze raz, polać nim sałatkę i wymieszać. Posypać kawałkami szynki parmeńskiej oraz skórką pomarańczy i podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Ostry smak można uzyskać, dodając zamiast szpinaku 55 g liści rukwi wodnej. Rukiew wodna to bogate źródło witaminy C i beta-karotenu. * • Zastąpić ocet balsamiczny octem balsamicznym o smaku owocowym, np. malinowym lub cytrynowym. * • Sałatka wegetariańska. Nie dodawać szynki parmeńskiej. Można posypać sałatkę 55 g odsączonego i pokruszonego sera feta.

    Zalety

    • Ta sałatka to bardzo dobre źródło witaminy C. Owoce zawierają dużo tej ważnej witaminy, podobnie jak szpinak. Witamina C rozkłada się, kiedy produkty są podgrzewane lub cięte, dlatego liście szpinaku lepiej podawać w całości. * • Czerwone i różowe grejpfruty zawierają przeciwutleniacz beta-karoten, który jest przetwarzany przez nasz organizm na witaminę A.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, kwas foliowy * ✓ B1, B6, PP, wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Dobra salatka. - 19 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis