Sałatka z boczku i bobu

    Ta wyśmienita sałatka o zdecydowanym smaku, podawana na gorąco z kromką chrupiącego chleba lub młodymi ziemniakami, jest świetnym daniem na lunch lub lekką kolację. Wybierzmy lekko uwędzony boczek, który będzie nieco mniej słony od innych.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 200 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w duże kawałki
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w kliny
    • 2 kromki chleba
    • 400 g mrożonego bobu, rozmrożonego
    • 2 małe główki sałaty radicchio, pokrojone w kliny
    • posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji
    • Sos
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżeczki sosu Worcester
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • szczypta cukru
    • 3-4 łyżki mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać olej słonecznikowy w dużym garnku. Dodać boczek, czerwoną paprykę i cebulę. Smażyć przez 4 minuty, mieszając, aż cebula zmięknie.
    2. Opiec chleb w tosterze lub opiekaczu. Pokroić w kostkę i odstawić.
    3. Dodać do boczku bób z 1 łyżką wody. Podgrzewać, aż zacznie skwierczeć, następnie przykryć garnek i dusić przez 4 minuty.
    4. Na wierzchu położyć kawałki radicchio. Ponownie przykryć i dusić przez kolejne 3 minuty. Sałata powinna lekko zwiędnąć.
    5. Wszystkie składniki na sos wymieszać.
    6. Nałożyć sałatkę do płytkich miseczek i skropić ją sosem. Rozłożyć grzanki, posypać posiekaną natką i podawać.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy sałaty radicchio, możemy zastąpić ją 300 g cykorii lub 2 główkami sałaty rzymskiej. * • Sporządzanie sałatki z duszonej cykorii i boczku zaczynamy od sosu pomarańczowo-miodowego. Mieszamy startą skórkę z 1/2 pomarańczy z 4 łyżkami soku pomarańczowego, 1 łyżką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, 2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Doprawiamy do smaku. Obieramy 2 pomarańcze i zdejmujemy błony z cząstek. Smażymy boczek z czerwoną papryką i cebulą jak w głównym przepisie, a następnie dodajemy zamiast bobu 340 g mrożonego groszku. Dusimy przez 4 minuty. Dodajemy 2 cykorie, pokrojone wzdłuż na kliny i dusimy przez kolejne 2 minuty. Wrzucamy cząstki pomarańczy i delikatnie mieszamy całość z sosem i 45 g rukwi wodnej. Posypujemy sałatkę z wierzchu 50 g uprażonych orzechów pekan i podajemy na ciepło.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, kwas foliowy * ✓✓ A, B1, B2, B6, cynk * ✓ miedź, żelazo

    Zalety

    • Bób zawiera dużo błonnika - jedna porcja sałatki dostarcza około 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warzywo to jest również cennym źródłem fosforu, miedzi, kwercetyny oraz flawonoidu, który pomaga zapobiegać chorobom serca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis