Sałatka z boczku i bobu

    Sałatka z boczku i bobu

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta wyśmienita sałatka o zdecydowanym smaku, podawana na gorąco z kromką chrupiącego chleba lub młodymi ziemniakami, jest świetnym daniem na lunch lub lekką kolację. Wybierzmy lekko uwędzony boczek, który będzie nieco mniej słony od innych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 200 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w duże kawałki
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w kliny
    • 2 kromki chleba
    • 400 g mrożonego bobu, rozmrożonego
    • 2 małe główki sałaty radicchio, pokrojone w kliny
    • posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji
    • Sos
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżeczki sosu Worcester
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • szczypta cukru
    • 3-4 łyżki mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać olej słonecznikowy w dużym garnku. Dodać boczek, czerwoną paprykę i cebulę. Smażyć przez 4 minuty, mieszając, aż cebula zmięknie.
    2. Opiec chleb w tosterze lub opiekaczu. Pokroić w kostkę i odstawić.
    3. Dodać do boczku bób z 1 łyżką wody. Podgrzewać, aż zacznie skwierczeć, następnie przykryć garnek i dusić przez 4 minuty.
    4. Na wierzchu położyć kawałki radicchio. Ponownie przykryć i dusić przez kolejne 3 minuty. Sałata powinna lekko zwiędnąć.
    5. Wszystkie składniki na sos wymieszać.
    6. Nałożyć sałatkę do płytkich miseczek i skropić ją sosem. Rozłożyć grzanki, posypać posiekaną natką i podawać.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy sałaty radicchio, możemy zastąpić ją 300 g cykorii lub 2 główkami sałaty rzymskiej. * • Sporządzanie sałatki z duszonej cykorii i boczku zaczynamy od sosu pomarańczowo-miodowego. Mieszamy startą skórkę z 1/2 pomarańczy z 4 łyżkami soku pomarańczowego, 1 łyżką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, 2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Doprawiamy do smaku. Obieramy 2 pomarańcze i zdejmujemy błony z cząstek. Smażymy boczek z czerwoną papryką i cebulą jak w głównym przepisie, a następnie dodajemy zamiast bobu 340 g mrożonego groszku. Dusimy przez 4 minuty. Dodajemy 2 cykorie, pokrojone wzdłuż na kliny i dusimy przez kolejne 2 minuty. Wrzucamy cząstki pomarańczy i delikatnie mieszamy całość z sosem i 45 g rukwi wodnej. Posypujemy sałatkę z wierzchu 50 g uprażonych orzechów pekan i podajemy na ciepło.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, kwas foliowy * ✓✓ A, B1, B2, B6, cynk * ✓ miedź, żelazo

    Zalety

    • Bób zawiera dużo błonnika - jedna porcja sałatki dostarcza około 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warzywo to jest również cennym źródłem fosforu, miedzi, kwercetyny oraz flawonoidu, który pomaga zapobiegać chorobom serca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis